рецептата за питките - от тук
Меки и вкусни хлебчета,които оформих като франзели и поднесох с карамелизиран лук,и сирене бри.Вкусна и лека вечеря,подходяща за лятото.
Нужните продукти:
460гр.брашно
1ч.л.сол
60мл.прясно мляко
1ч.л.захар
1 пакетче суха мая или 20гр.прясна
100мл.прясно мляко
100мл.вода
80гр.овесени ядки
1ч.л.захар
60гр.краве масло
200гр.гъсто кисело мляко
За намазване на франзелите:
1 жълтък
2с.л.прясно мляко
Поръсването е според вкуса ни:
1с.л.овесени ядки
малко едра сол
ленено семе
маково семе
20гр.краве масло+2с.л.нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
В дълбока купа пресейте брашното.Отделете 60гр.от него за доомесване,а към останалите 400гр.добавете солта и разбъркайте.
В купичка сложете маята,захарта и 60мл.леко затоплено прясно мляко.Разбъркайте с бъркалка и оставете да шупне за 10 минути.
В касерола сипете 100мл.прясно мляко,100мл.вода и 1ч.л.захар.Затоплете на котлона и прибавете овесените ядки.Бъркайте на слаб котлон,докато се поеме течността - около 2 минути.Добавете маслото и бъркайте да се разтопи и да се обедини с ядките.Оставете леко да се охлади.
В купата с брашното направете кладенче и сипете киселото мляко,овесената каша и маята.Замесете лепнещо тесто,след което го сложете върху плота и доомесете,като добавяте на няколко пъти от заделеното брашно.Трябва да получим меко и съвсем леко лепнещо тесто.
Поставете тестото в намаслена купа,покрийте с кърпа и оставете да увеличи двойно обема.
Загрейте фурната на 170⁰С + вентилатор.
Покрийте тавичката на фурната с готварска хартия и с леко набрашнени ръце оформете франзелите,като оставите разстояние помежду им.
Аз разделих на 4 равни части по 262гр.всяка франзела.
Изчакайте отново да втасат и удвоят обема си.
Намажете франзелите с разбития в прясното млякото жълтък,поръсете с овесени ядки или други семена по избор.
Направете няколко разреза,поставете в тях от магданозено-маслената смес и изпечете до златист загар.
За да получите хубава коричка по време на печенето,поставете на дъното на фурната съд с вода.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар