вторник, 26 септември 2017 г.

ТЪНЪК ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ



                                                                         източник-от тук
Направих този хляб и останах изключително очарована от вкуса му.Освен, че се приготвя лесно, хлябът е много засищащ и се запазва за няколко дни, без да изсъхва и променя вкуса си.
При мен брашното беше 500гр., намалих микса от семена на 80грама и не сложих лук, но отново казвам, че се получи много вкусен хляб, който ще продължа да приготвям с удоволствие.

Ето състава на продуктите и начина по който го приготвих:

500гр.брашно "Грахам"
1 пакетче суха мая - 7гр.
2с.л. тиквени семки
2с.л. ленено семе
2с.л. слънчогледово семе
2с.л. сусам
15 черни маслини без костилката

300мл. топла вода
1с.л. захар
1с.л. сол
50мл. олио

В дълбока купа смесваме брашното, маята, семената и нарязаните маслини. 
В топлата вода разтваряме захарта и солта, сипваме олиото и  добавяме течността към брашното, като замесваме меко и еластично тесто, което сплескваме с ръце във формата на питка.
Покриваме дъното на тавичка ( d = 22см.) с готварска хартия и поставяме оформения хляб.
Оставяме да втаса за час/час и половина - поради ниското съдържание на глутен, тестото не бухва толкова много,като бялото и печем в загрята фурна на 180⁰С или на 160⁰С + вентилатор, до готовност.
Оставете хляба да се охлади и се насладите на вкуса му.


Добър апетит!