вторник, 24 октомври 2017 г.

Супа от леща по ливански



Тази супичка, опитах при Краси и от първата хапка бях очарована от вкуса и́.С Краси се запознахме на една екскурзия до Италия, а иначе живеем в един град - Бургас.Тя, моята приятелка е от София, но на един етап от живота си, заедно със съпругът си - ливанец, са избрали морският град.Във супата има фиде, което след като се запече, дава един много приятен аромат, а лимона и лапада добавят свежест. 

Ето и нужните продукти:
250гр.леща
1 глава лук
1 морков
пресен или замразен лапад - 70гр.- (ако нямате лапад, направете я със спанак)
6-7 с.л.натрошено фиде
сол на вкус
сока на 1/2 лимон
черен пипер - по желание 

Начин на приготвяне:
Накисваме лещата в дълбока купа с вода за няколко часа - можем да направим това от вечерта.На сутринта отцеждаме водата и претриваме лещата с ръце да отделим люспите на зърната, като не е нужно да махнем всички.Можем да напълним купата отново с вода, люспите ще изплуват на повърхността и ще ги оберем лесно с ръка.
В сух тиган, слагаме фидето и го запичаме на котлона, като бъркаме постоянно.Трябва да стане златисто-кафяво. 


В тенджера с мазнина запържваме лука нарязан на ситно.Най-напред на силен огън и щом започне да се пържи, а това става след няколко секунди, веднага намаляваме силата на огъня на 1 степен, като оставяме под капак да се задушава за около 15-20 минути.
Добавяме  моркова настърган на ситно и пържим минута- две.Когато мазнината се е оцветила красиво в златист цвят, добавяме лещата, доливаме вода и варим на умерен огън до готовност.Ако лещата се е сгъстила много, наливаме гореща вода и изчакваме отново да заври.Посоляваме и добавяме лапада нарязан на дребно, заедно с фидето (аз нямах и сложих спанак).Варим няколко минути, до готовност на фидето и дърпаме от котлона.
Оставяме леко да се охлади и подправяме със сок на лимон.


Добър апетит!