неделя, 22 октомври 2017 г.

Корнуелски сладкиш с ябълки и круши

                                                                     източник-от тук
Сладкишите с плодове, винаги са толкова ароматни и вкусни.Такъв е и моят избор за днешния цветен есенен ден -ухаещо маслено изкушение с чудесни плодове.
Използваме форма с диаметър 28см., като покриваме дъното и с хартия, а стените намазваме с меко масло.

Нужните продукти: 
4 яйца
щипка сол 
230гр.краве масло - на стайна температура
220гр.захар
180гр.заквасена сметана
370гр.брашно
1 пакетче бакпулвер - 10гр.
1 ванилия
3 средни ябълки
2 круши
3с.л.захар за поръсване


Начин на приготвяне:
Разделяме жълтъците от белтъците.
С миксер, разбиваме белтъците с щипка сол на сняг.
Без да мием бъркалките, продължаваме с разбиването на маслото със захарта.
Добавяме един по един жълтъците, като след всеки, разбиваме за кратко.Слагаме заквасената сметана и разбиваме.
Смесваме брашното с бакпулвера и ванилията и го добавяме към яйчената смес.Разбиваме за кратко - сместа е гъста и прибавяме белтъците.Разбъркваме докато се поемат и изсипваме сместа във формата.
Ябълките и крушите  обелваме, почистваме от сърцевината и нарязваме на филийки.
Подреждаме плодовете върху тестото,като леко ги притискаме.
Поръсваме с трите лъжици захар и печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180⁰С до златист загар.


Проверяваме за готовност с тънко шишче.Забождаме го в тестото и след изваждане, ако е сухо, значи сладкиша е изпечен.
Оставяме да се охлади и преди поднасяне поръсваме с пудра захар.




Добър апетит!