събота, 28 октомври 2017 г.

Крем супа от царевица


Ако не сте опитвали крем супа от царевица, то не отлагайте, а веднага си я пригответе.Чудесна е, особено в този сезон на есента.

Нужните продукти:
1 глава лук
щипка сол
50мл.слънчогледово олио
3 картофа - 300гр.
200гр.царевица от консерва
700мл. пилешки бульон 
сол на вкус
смлян черен пипер - по желание
1ч.л. краве масло
100гр.заквасена сметана

За овкусяване:
настъргано индийско орехче 
20гр. краве масло
1/2к.л. куркума
стръкче прясна мащерка
люта чушка
парченце лимон 


Начин на приготвяне:
В тенджера слагаме мазнината, нарязания на ситно лук, щипка сол и задушаваме под капак на слаб огън.
Добавяме отцедената царевица, заедно с обелените и нарязани на едри кубчета картофи.Заливаме с бульона и варим до готовност.
Дърпаме от огъня, слагаме маслото и разбъркваме.
Ако бульонът ни е бил безсолен, посоляваме супата на вкус и поръсваме с малко черен пипер.
Оставяме супата да се поохлади и пасираме.
За по фина консистенция, можем да прецедим през сито.
Добавяме заквасената сметана и разбиваме с пасатора за няколко секунди.
Разпределяме топлата супа в купички.
В малък съд, затопляме на котлона кравето масло.Слагаме куркумата и бъркаме около 5 секунди.
Отстраняваме от огъня и подправяме супата, като с лъжица поливаме отгоре от оцветената в жълто мазнина.
Поръсваме с индийско орехче и поднасяме с клонка мащерка.Изстискайте си лимонче и се насладете на тази вкусна супа.


Добър апетит!