Моето предложение за днес е много вкусна и лека вечеря с броколи в млечен сос. Разбира се, че можем да си го хапнем по всяко време на деня, но с чесън е много по-вкусно, а като се има предвид неговата силна и люта миризма, налага се да се съобразяваме с нея.
Думата броколи произлиза от италиански (broccolo) и означава "цъфтящи върхове на зелето". От времето на Римската империя, броколите се смятат за уникално ценна храна сред италианците. То е изключително полезно за сърцето и спира образуването на плаки в артериите. В броколите има широк спектър от антиоксиданти и витамини Е и С, манган, цинк, лутеин, бета каротин и много други.
За да се запазят те, когато приготвяме броколи, трябва да го обработваме за много кратко - 2-3 минути. А това пък ни помага за много кратко време да си приготвим вкусна и полезна храна. Можем да запазим водата, в която сме варили броколите и да я използваме за приготвянето на друго ястие и ще сме сигурни, че сме запазили всички хранителни вещества. Чудесно се комбинира с розмарин и мащерка.
За тази рецепта няма мерки и теглилки, всичко е според вкуса ни. Нужно ни е само едно броколи с хубав зелен цвят и гъсто кисело мляко. Броколите се развалят много бързо и за кратко време увяхват и пожълтяват, затова когато го купим, трябва да го приготвим веднага или на другия ден.
Ето и продуктите:
1 глава броколи - средна по размер
2 кофички гъсто кисело мляко - може и цедено кисело мляко
сол на вкус
смлян черен пипер
4 скилидки чесън
пресен копър
зехтин
пушен червен пипер
Начин на приготвяне:
Изрязваме розичките с нож от основното стебло.
Потапяме броколите във вряща подсолена вода за 2-3 минути или сваряваме на пара.
В дълбока купа разбиваме киселото мляко с бъркалка и овкусяваме със сол, черен пипер, копър и счукан чесън.
В чиния сипваме от млечния сос, отгоре подреждаме розичките броколи, поливаме няколко струйки зехтин и поръсваме с пушения червен пипер.
Това е.Вземете си две филийки пълнозърнест хляб и си хапнете вкусна и полезна храна.
Добър апетит!
В броколите са открити
широк спектър от антиоксиданти, включително витамини E и C; манган и
цинк; лутеин, каротеноиди, бета каротин и зеаксантин; кверцетин и
кемпферол.
Връзка към публикацията: Здравословни ползи от яденето на брокол
Връзка към публикацията: Здравословни ползи от яденето на брокол
роколито съдържа
съединение, наречено сулфорафан, което е необходимо за активиране на
протеин, който спира образуването на плака в артериите. Глюкозинолатите,
които произвеждат анти-възпалителни изотиоцианати (ITCs), също са
намерени в брокол
Връзка към публикацията: Здравословни ползи от яденето на броколи
Връзка към публикацията: Здравословни ползи от яденето на броколи
Броколито съдържа
съединение, наречено сулфорафан, което е необходимо за активиране на
протеин, който спира образуването на плака в артериите. Глюкозинолатите,
които произвеждат анти-възпалителни изотиоцианати (ITCs), също са
намерени в броколите.
Връзка към публикацията: Здравословни ползи от яденето на броколи
Връзка към публикацията: Здравословни ползи от яденето на броколи
Няма коментари:
Публикуване на коментар