неделя, 8 юли 2018 г.

Кафеена панакота

                                                                  източник - от тук

Панакотата ми е любим десерт, приготвя се много лесно и винаги е приятно да зарадваш близки и приятели с този чудесен десерт. Търпи различни комбинации с горски плодове, бял и кафяв шоколад и какво ли още не. Не издържах обаче на изкушаващите снимки  и днес най-после намерих време да си приготвя тази нежна панакота с вкус и аромат на кафе.
Направих съвсем леки промени по рецептата. След като опитах сместа, ми се стори твърде сладка за моя вкус и увеличих кафето с още една лъжичка.


Нужните продукти:
200мл течна сметана
250мл. прясно мляко 
100гр.шоколад Милка екстра какао
2с.л. захар - 30гр.
3ч.л. разтворими кафе - 6гр. - използвах "Некафе"

За желиране:
1 пакетче желатин - 10гр.
50мл.студена вода 

За кафеения сироп: 
100гр. захар
100мл.вода
3ч.л.разтворимо кафе

За моя сироп освен кафе, използвах и карамелен топинг.
За карамелено-кафения сироп:
60гр.карамелен топинг
4гр. нескафе
2с.л.вода 


Наин на приготвяне:
В чаша смесваме водата с желатина и оставяме да набъбне.

В малка тенджерка слагаме всички продукти и поставяме на котлона докато сместа леко се затопли, така че шоколада да се разтопи и кафето да се разтвори. Дърпаме настрани и ако е много топла, оставяме леко да се охлади. Добавяме набъбналия желатин и разбъркваме докато се разтвори. 
Насипваме в отделни форми (използвах силиконови) или в друг съд, който сме избрали и поставяме в хладилника да стегне. За по-бързо може направо във фризера.

За карамеления сироп, смесваме всичко в малък съд и поставяме на водна баня, докато се втечни и кафето се разтвори.

Сервираме панакотата полята със кафеен сироп.


Добър апетит!