понеделник, 6 април 2015 г.

Козунак и кифлички с кисело мляко



В подготовката за Великден и търсенето на някоя нова идея и рецепта за козунак,срещнах няколко,при които се използваше кисело мляко. Много ми беше любопитно как ще се получат и не устоях на това предизвикателство.Това глождене отвътре в продължение вече на месец,не ми даваше мира и все нещо ми казваше,че трябва да опитам.След като видях изключителните кифлички на Ваня Джорджевич ето тук, казах си - почвам.И се оказах права,че козунакът може да стане и с кисело мляко.Ароматни,меки и много,много вкусни кифлички се получиха.Разделих тестото на две и направих един козунак,и 5 кифлички.
Не знам защо,но реших да сложа по-малко брашно и се получиха чудесни.Само това съм променила в рецептата,а всичко друго спазих точно.Много ми се видя цялата доза в оригиналната рецепта и намалих продуктите,затова ги изписвам така както ги направих аз.

Продукти:

100гр.швепс Фанта (аз използвах Миринда)
100гр.кисело мляко
65гр.захар 
2 яйца размер L (по 55гр.едното - общо 110гр.)
65гр.масло разтопено на водна баня
шипка сол
ванилия
кората на 1лимон  

500/535гр.брашно
1пакетче суха мая
50мл.прясно мляко
1суп.лъж.захар
1суп.лъж.брашно

Начин на работа:

  • Разтопяваме маслото на водна баня и дърпаме настрани да се охлади леко.Маслото не трябва да е горещо,защото ще пресекът яйцата.
  • В купа слагаме швепса,киселото мляко захарта и разбъркваме с бъркакалка да се разтвори захарта.Добавяме  двете яйца и 3суп.лъж.от маслото.Покриваме с фолио или чинийка.
  • Останалото количество масло ще използваме за измесване на тестото.
  • Пресяваме брашното 3 пъти и го слагаме в дълбока купа.
  • За активирането на маята в купичка смесваме маята с 1суп.лъж.захар,1суп.лъж.брашно и 50мл.прясно мляко,което е леко топло.Покриваме с фолио или чинийка.  
  • Включваме фурната на 40 градуса и я оставяме така без да я изключваме.
Четирите купички: купата с пресятото брашното 
купата със сместа от яйца,швепс,захар и млякото
купата с маята 
и купата с останалото масло слагаме във фурната на 40 градуса.
Аз включвам моята фурна на горно и долно нагряване + вентилатор.

Щом маята изпълни купичката изваждаме продуктите от фурната,правим кладенче в брашното и изсипваме маята и яйчната смес.Добавяме кората от лимон,ванилията, а солта  слагаме в единият край на брашното.Започваме да месим и когато се събере тестото на топка, сипваме 1 суп.лъж.от маслото и месим докато мазнината се усвои.Така докато свърши цялото масло.Получаваме меко и нелепнещо тесто. 

Покриваме тестото с фолио и го слагаме във фурната  на 40 градуса,докато изпълни цялата купа.Аз го слагам в иенска тенджерка с капак.
Изваждаме втасалото тесто,сгъваме го пет/шест пъти и разделяме на две.От едната част направих козунак,а от другата 5 кифлички.За плънка използвах Nucrema.Нареждаме ги в тавичка застлана с домакинса хартия и ги връщаме във фурната докато удвоят обема си.

  Ето така изглежда втасалото тесто като го извадим от купата.

 Усукваме всеки фитил преди да сплетем козунака.


Намазваме с разбито яйце без да отделяме жълтъка от белтъка,поръсваме с филирани бадеми и навлажнена захар.Връщаме във фурната,увеличаваме температурата на 160градуса и печем за 30минути.Проверяваме с дървено шишче,щом по него няма тесто значи са изпечени.
Готовите козунаци слагаме върху решетка да се охладят.

Добър апетит!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар