вторник, 21 февруари 2017 г.

Страчатела



                                          ➢ източник
Чудесен  сладкиш със сочен блат и крем от много нежно парфе с парченца шоколад.

Продукти за блата:
8 белтъка
130гр.захар
130гр.брашно

За напояване на блата:
100мл.прясно мляко

За крема:
2 пакетчета желатин (всяко по 10гр.)
8с.л.студена вода
8 жълтъка
100гр.захар
500мл.прясно мляко 

500мл.подсладена сладкарска сметана
150гр.млечен шоколад

За поръсване:
инстантно кафе 


Начин на приготвяне:
Разбиваме белтъците на сняг.
Добавяме захарта на части и продължаваме да разбиваме до устойчив сняг.
Слагаме брашното и тук искам да кажа,че противно на правилата (да се разбърква с лъжица),аз продължих да разбивам с миксера на най-ниската степен,докато сместа стане гладка.
Покриваме дълбока тавичка с размери 23/32см. (може да използваме и кръгла откопчаваща се форма) с готварска хартия,като оставим краищата да стърчат,за да може да поеме крема и после по-лесно да извадим от формата.
Изсипваме сместа,заравняваме и стръскваме малко.
Изпичаме в предварително загрята фурна на 160° с вентилатор за 12 минути.
Извадждаме блата от фурната,сиропираме с горещото прясно мляко и оставяме да изстине. 

Приготвяне на крема:
Смесваме желатина с водата и оставяме настрана.
Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване и на тънка струйка сипваме към тях врящото прясно мляко.Връщаме на котлона и варим докато сместа кипне.
Добавяме желатина,бъркваме докато се разтвори и оставяме да се охлади напълно.За да ускорим процеса,можем да сложим леко охладения крем в хладилника.Не трябва да го забравяме там за дълго-крема трябва да е започнал да се стяга(сгъстява).

Настъргваме шоколада или го нарязваме на малки парченца.
Разбиваме сметаната и заедно с шоколада ги добавяме към
крема.Разбъркваме хубаво и заливаме блата.
Отново оставяме в хладилника за няколко часа.

Преди сервиране,поръсих с "Nescafe" като го претрих през цедка,за да получа фин слой.


Добър апетит!