четвъртък, 6 април 2017 г.

ТУРСКИ ЛИМОНОВ МОКЪР КЕКС

Чашата е с вместимост 250мл.Аз изтеглих продуктите и ги давам и в грамове.
Тавичката е с размери  30/20/6 см.Намазваме я с олио,поръсваме с брашно и изтръскваме излишното.Печем в предварително загрята фурна на 160°С при горно и долно печене +вентилатор.

                                        източник-тук
Нужните продукти:
4 яйца 
1и 1/2ч.ч.захар (360гр.)
1/2ч.ч.прясно мляко (125гр.)
1/2ч.ч.лимонов сок (100гр.)-това са 2бр.лимони
2ч.ч.брашно (320гр.)
1 бакпулвер (10гр.)
1 ванилия 
настъргана кора на 1 лимон

За сиропиране:
600мл.прясно мляко
1с.л.захар

За крема:
250мл.сладкарска сметана
1с.л.пудра захар (може и без нея) 

За украса:
ягоди,шоколад- според вкуса ни

Начин на приготвяне:
В дълбок съд разбиваме с миксер яйцата и захарта на пухкав крем.Добавяме прясното мляко,лимоновия сок и брашното смесено с бакпулвера,и ванилията.Разбиваме за кратко на най-ниската степен,колкото да се обединят хубаво продуктите и слагаме лимоновата кора.Разбъркваме с лъжица и изсипваме в тавичката.Печем кекса докато добие хубав златист цвят-около 30-35 минути.Най-добре да проверим за готовност като боднем с дървено шишче.Сухото шишче ни гарантира добре изпечен сладкиш.Оставяме хубаво да се охлади.

Загряваме прясното мляко със захарта и заливаме студения кекс.
Хубаво е да престои една нощ на хладно или 12 часа.
Украсяваме с разбита сметана и плодове по избор.


Добър апетит!