събота, 15 април 2017 г.

АГНЕШКА СУПА
Преди да направим агнешката супа и агнешката дроб сърма,трябва да си подготвим дреболиите-черен дроб,бял дроб,сърце и чревцата.
Най-напред измиваме всичко със студена вода,защото топлата вода спомага за развитие на микроби.
Червата трябва да се обърнат и отново да се измият.Това най-лесно става с голямо шишче.След като всички черва са готови,можем да ги сплетем,но аз не го правя това-слагам ги така в тенджерата,прибавям белия дроб и сърцето,заливам със студена вода и поставяме на котлона за заврат.
Оставяме така да врат около 5 минути,като през това време отделяме пяната.Аз имам такава лъжица и става много лесно,но ако нямате може да използвате малка цедка,с която да загребвате.

Ако това е трудна задача за някой,няма страшно,защото тази първа вода ще я изхвърлим и можем за кратко да изплакнем продуктите със студена вода.
Този път слагаме дреболиите в тенджера под налягане,заливаме със студена вода,добавяме 1 пълна супена лъжица сол и оставяме да заврат.Отново отстраняваме пяната,но вече пяната е чиста и това става много бързо.

Затваряме с капака и варим за около 8-10 минути,като щом се вдигне клапана,намаляваме силата на котлона (при мен на 4 степен,от 6 степени).

Черния дроб подготвяме отделно.Можем да го нарежем на две или три части.Слагаме в тенджерка вода и след като заври пускаме вътре черния дроб.Обръщаме го няколко пъти и го варим за кратко-4-5 минути.Това ще запази дроба мек и сочен и няма да стане като "подметка"както може да се случи при дълго варене.По същия начин отделяме пяната,която се образува на повърхността на съда.Водата се изхвърля,а дроба може да се изплакне за секунда със студена вода и се оставя да се охлади.
Ето как изглежда свареният черен дроб,след като го разрязах.

След като сме сварили дреболийките,охлаждаме тенджерата под налягане под студена течаща вода за 20секунди и отваряме капака.Изваждаме ги и оставяме да се охладят,а бульона прецеждаме.

Той е толкова бистър,но за всеки случай извършваме и това действие.Заделяме си бульон за дроб сърмата,а с останалия приготвяме супата.
Сега вече остава да нарежем всичко на възможно по-дребно.


Заделих 200гр.дреболийки за супа,а другото оставих за дроб сърма.

Започваме приготвянето на супата.
Нужните продукти:
1 глава лук
100мл.олио
200гр.сварени дреболии-бял и черен дроб,сърце и чревца
100гр.ориз
6-7 стръка пресен лук
1,600л.бульон
25гр.краве масло
червен пипер
черен пипер
сол на вкус
сух джоджен
пресен джоджен
чили

За застройката:
3 жълтъка
200гр.кисело мляко
1равна кафена лъжичка сол
100мл.топла вода

Начин на приготвяне:
В тенджера слагаме олиото,добавяме нарязаната на ситно  глава лук и задушаваме за кратко на слаб огън.

Прибавяме дреболиите и пържим 3-4 минути,като разбъркваме постоянно.

Слагаме маслото,измития ориз,бъркаме 1-2 минути и добавяме нарязания на ситно пресен лук.

Овкусяваме с червен и черен пипер,сол,сух джоджен и заливаме с топлия бульон.

Оставяме да ври на средна степен до готовност на ориза.
През това време си подготвяме застройката.Аз предпочитам топла,пък и е по-безопасно заради яйцата.
В касерола слагаме 3-те жълтъка с киселото мляко и солта,включваме на 1 степен котлона,и бъркаме постоянно.След като се затопли може да увеличим на 2 степен,но да внимаваме да не сварим жълтъците.

Доливаме с топлата вода и щом супата е готова сипваме застройката.
Може да сложим повече бульон при варенето на супата и да разредим застройката като вземаме с черпак от готовата агнешка супа,но може и с вода.
Готовата супа поръсваме с нарязан на ситно пресен джоджен и пожелание чили,което можем за запържим за няколко секунди в малко горещо олио.
Моето не е много люто,купих си едно пакетче от Одрин и съжалявам,че не взех повече,защото не е като нашето което се продава по магазините-пълно със семе.Това е само от изчистени чушки натрошени на ситно.Добър апетит!