вторник, 4 април 2017 г.

БЯЛ ХЛЯБ КАТО ПАМУК

Невероятен хляб!Приготвя се толкова лесно,а вкусът е ммм....
Няма начин да му се устои и веднага ще си извадите мерудийка,сиренце,масълце,доматче и люта чушка.Нищо друго не е нужно.Ще се изненадате,когато видите,че на следващия ден,хлябът е толкова мек,колкото и когато сте го извадили от фурната.

                                             източник ⇒тук 
Ако никога не сте правили хляб и никога не сте месили,то започнете от тази рецепта.Не слагайте цялото количество от 700гр.брашно в тавичката.Заделете си 70гр. и замесете хляба с останалите 630гр. брашно.Образуват ви се брашнени фитилчета?Нищо,прибирайте ги към тестото и просто месете.Накрая няма да ви се иска да оставите тестото и сами ще разберете,кога е добре омесено-ще го усещате нежно и гладко като пластелин.

Продукти:
20гр.свежа мая или 1 пакетче суха мая-11гр.
1с.л.захар
1с.л.брашно

330мл.топла вода
3с.л.олио
1и1/2ч.л.сол
700гр.брашно

Начин на приготвяне: 
В купичка смесваме маята,захарта,1с.л брашно и заливаме с част от топлата вода-около70мл.Разбъркваме с бъркалка и оставяме да втаса,хубаво да изпълни купичката. 

Пресятото брашното поставяме в тавичка и правим кладенче по средата.Изсипваме втасалата мая,водата,олиото и солта.

В началото бъркаме с лъжица,докато се захване тестото,след което изсипваме върху набрашнен плот и започваме да месим,като добавяме по малко от брашното.Трябва да получим меко и нелепнещо тесто.
При мен тестото пое по-малко брашно-някъде около 630/640гр.

Поставяме готовото тесто в намазана леко с олио купа,покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса.


При мен това се случи за 45 минути.
Премесваме още един път втасалото тесто за кратко (около-1до 2 минути) и го прехвърляме в дълбока иенска купа,покрита с готварска хартия.Завиваме отново с кърпа и оставяме хубаво да се надигне.


На дъното на фурната слагаме съд с вода -използвах малка плитка тавичка в която сипах 3ч.ч. вода.Тя спомага да се запази влагата в хляба.Печем в предварително загрята фурна на 170°С с горно и долно печене + вентилатор за около 40минути.Можем да проверим дали е готов с дървено шишче-то трябва да е сухо и по него да няма тесто.
Аз поставих хляба във фурната,преди да е достигнала 170° и пак се получи.Изчаках 20минути след второто втасване,включих фурната и след 5 минути сложих хляба да се пече.Леко топлата фурна,помогна тестото да се надуе още и се получи чудесен хляб.



Добър апетит!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар