вторник, 9 януари 2018 г.
Домашна паста от шамфъстък (кашу)
Можете да си приготвите тази паста в домашни условия, като освен продуктите, ще ви е нужен и готварски термометър. За по-лесно можете да си купете фъстъчен тахан, но домашно приготвената паста е много по-вкусна.
Нужните продукти:
125гр.суров, безсолен и почистен от костилката шамфъстък (аз използвах кашу)
60гр.захар
20мл.вода
зелена хранителна боя (по желание) - на върха на чаена лъжичка
30гр.бадемово брашно
2-3с.л.растителна мазнина - (слънчогледово олио, масло от гроздови семена, от бадеми - важно е да няма мирис)
Начин на работа:
Най-напред в тавичка покрита с хартия, разстиламе ядките и ги запичаме във фурната до златист загар. Изваждаме от фурната и оставяме настрана да се охладят.
Подготвяме си боята и термометъра, охладените ядките да са до нас, защото след като сиропа загрее, буквално за секунди се случва всичко.
В съд с дебело дъно, слагаме захарта и водата, и поставяме на котлона.
Не бъркаме, само разклащаме захарния сироп.
Щом температурата достигне 114°C добавяме зелената боя.
Продължаваме да нагряваме до 121°С и щом се достигне тази температура, а това става за секунди, изсипваме ядките.
Ядките трябва да се покрият със сиропа и да кристализират - моите не се получиха много, защото малко се забавих, температурата се повиши, трябваше да изчакам да спадне и отново да загрея, но въпреки всичко, пастата се получи с невероятен вкус.
Изсипваме ги върху готварска хартия и оставяме да се охладят.
Ако не кристализират, значи температурата не е достигнала до 121°С и продължаваме да нагряваме.
Следващата стъпка е да смелим охладените ядки в блендер или кафемелачка - можем да ги смелим на няколко пъти.
След като цялото количество е смляно, добавяме бадемовото брашно и 2-3с.л.олио и пасираме до получаване на кремообразна паста - при мен пое 3с.л.олио. За гладкост, претриваме сместа с лъжица през цедка.
Виждате на долната снимката колко гладка паста се получи.
Напълваме в бурканче, затваряме с капачка и съхраняваме в хладилника до 6 месеца.
Освен за приготвяне на сладкиши, можем да си я похапваме и така - много е вкусна.
Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар