петък, 12 януари 2018 г.

Зимна салата от гулия ( земна ябълка)Гулията е изключително полезна. Поради съдържанието си на инулин, който представлява разтворими фибри, гулията е ценна за хора с диабет. Инулинът се разпада на глюкоза и така по-лесно се поддържат равномерни нива на кръвната захар. Препоръчва се при страдащи от затлъстяване, атеросклероза, камъни в бъбреците, артрит, сърдечни заболявания, както и като предпазно средство срещу някои онкологични заболявания.
Гулията може да се консумира сурова - настъргана на салата, може да се пие сока ѝ, да се вари, пържи или да си направите от нея туршия.
Аз пропуснах да споделя рецептата за туршия и сега го правя, като ви показвам моята чудесна зимна салата.


Измих гулията от саламурата, нарязах на кръгчета, полях със струйка слънчогледово олио и поръсих с копър. Това е - вкусно и полезно.


Ако искате да си приготвите туршия, рецептата е както при приготвяне на кисело зеле. На 1литър вода се слагат 40гр.едра сол. Измивате грудките, нареждате ги в дълбок буркан и заливате със студена вода. Изсипвате водата и я измервате с електронното кантарче. Прибавяте солта, като я изчислявате спрямо горната формула и заливате гулията. Сложете няколко зърна черен пипер и няколко дафинови листа. Хубаво е да притисните гулията с речен камък, за да не изплува нагоре. Затваряте буркана и съхранявате в килера.
През зимата си я хапвате като салата или допълнение на вкусно ястие.


Добър апетит!