Днес в Кошарица, община Несебър празнуват фестивала на суджука. Та реших да споделя рецептата за моите луканки, които направих през декември. Всичко за луканките и суджуците можете да научите - от тук , от където се ръководих и аз. Не съм се придържала с точност до грам да ми е месото и омесих кайма от: св.бут 6,400гр. ; телешко - 3,700гр. и св.гърди - 2,500гр. От това количество получих 40 луканки.
За напълването на луканките ми бяха нужни около 12-13метра свински черва.
Нужните продукти за 1кг. кайма:
350гр.св.бут
350гр.телешко (от плешка, от бута)
300гр.св.гърди
Подправки за 1кг. кайма:
18 - 20гр. сол (аз сложих 20гр.)
5гр.кафява захар
5гр.черен пипер
7гр.кимион
1ч.л.чубрица (сложих 2ч.л.)
1ч.л.мащерка
1ч.л.лют пипер -(по желание)
50мл.червено вино - използвах "Мерло"
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на малки парчета, поставя се дълбок съд, прибавят се подправките, обърква се хубаво и се оставя да престои 24 часа.
На следващия ден месото се смила в месомелачка с решетка №8. Омесва се и отново се оставя да престои от 12 до 24 часа.
Свинските черва се накисват в хладка вода за 20минути.
С приставка за пълнене, червата се напълват с каймата, връзват се с канап през 25см., нанизват се на прът и се оставят на хладно да съхнат.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар