вторник, 9 януари 2018 г.

Фъстъчен чийзкейк




Форма с падащ ринг с диаметър 22см.
Продукти за бисквитения блат:
100гр.краве масло - със стайна температура
70гр.захар
1 яйце - със стайна температура
1/2ч.л.ванилов екстракт
50гр.бадемово брашно
200гр.пшенично брашно
щипка сол

Начин на приготвяне:
В съд смесваме двата вида брашно, бакпулвера и солта. 

В дълбока купа поставяме маслото със захарта и разбиваме с миксер. Добавяме яйцето и разбиваме до получаване на пухкав крем.
Добавяме сухите продукти и разбъркваме сместа с лъжица. Покриваме купата с тестото със стреч фолио и прибираме в хладилника за няколко часа. 
Набрашняваме дъното на формата и директно върху нея разточваме тестото с дебелина 3-4мм.


Изрязваме излишното тесто, което събираме и разточваме в елипсовидна форма.


Изрязваме ленти за страничната част, без да се стараем да са идеално равни от едната страна. Слагаме ринга. Поставяме ги във формата и оформяме борда.



Поставяме формата с тестото във фризера за 5 минути.
Ако имаме тавичка с по-малък диаметър, можем да я поставим върху тестото, за да не се надува при печенето. Друг вариант е да поставим готварска хартия и отгоре да покрием с едра сол или боб.
Печем на 240°С за 8-10 минути.
Изваждаме и оставяме да се охлади, като през това време се заемаме с подготовката на фурната и пълнежа. 


Подготовка:
Подготвяме си фурната, като най-отдолу слагаме тавичката от фурната и в нея наливаме вода. Върху тавичката поставяме решетката от фурната.
Формата на чийзкейка няма да я увиваме с фолио както обикновено правим, а ще я поставим директно върху решетката. Така чийзкейка ще се пече на водна пара, а не на водна баня. Това спестява времето за приготвяне наполовина.


Продукти за крема:
250гр. сирене "Рикота"
100мл.сметана - 33%
100гр.захар
2 яйца
1ч.л.паста от шамфъстък (фъстъчен тахан)
малко зелена боя за по-наситен цвят - (безвредна,хранителна)

Начин на приготвяне:
В купа смесваме изварата със сметаната и разбъркваме с бъркалка. Добавяме яйцата едно по едно, като след всяко разбъркваме. Накрая слагаме захарта и фъстъчената паста, и бъркаме да се обединят хубаво всички продукти.



Изсипваме сместа върху изпечения блат, поставяме в предварително загрятата фурна и печем на водна пара при температура 160°С за 25-30 минути.
Чийзкейкът е готов, когато в средата се тресе, а по краищата не. Проверяваме с побутване на формата.
Оставяме го да се охлади напълно на стайна температура, а после на хладно или в хладилника за 5-6 часа.


Ако чийзкейка е бил в хладилника, хубаво е да постои 30 минути на стайна температура преди сервиране, за да усещаме вкуса на мекия бисквитен блат.
Минаваме с нож по вътрешната страна на ринга и след това откопчаваме формата.
Сервираме с пресни плодове - ягоди, малини или поръсваме с  шамфъстък.


Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар