неделя, 14 януари 2018 г.

Ябълков щрудел


Нужните продукти:
1 пакет кори за баница
7 ябълки - около 1кг.
40гр.краве масло 
6-7 с.л.кафява захар
2-3 с.л.коняк
150гр.стафиди - светли
150гр.сушени боровинки
150гр.смлени орехи
4с.л.галета
1к.л.канела на прах

и още:
25гр.краве масло - разтопено 
1с.л. галета

За поръсване:
пудра захар 


Начин на приготвяне:
Заливаме стафидите и боровинките с гореща вода и ги оставяме да се накиснат.
Измитите, обелени и почистени от семената ябълки, нарязваме на кубчета.
В широк съд (тиган) слагаме ябълките с 40гр.маслото  и поставяме на котлона, като разбъркваме често. Ябълките трябва да омекнат, но не да се разкашкат. Слагаме захарта и коняка и варим още малко, колкото да се изпари алкохола.
Дърпаме от котлона и добавяме орехите, изцедените от водата плодове, галетата и канелата. 
Разгъваме един лист от корите и с четка го намазваме на няколко места с разтопеното масло. Отгоре поставяме втори лист и разпределяме навсякъде от плънката. Навиваме на руло и нареждаме в намазнена тавичка (използвах тази от фурната). По същия начин оформяме и останалите кори.
С четка намазваме всички рула с разтопеното масло, поръсваме с галета и печем в предварително загрята фурна на 170°С до златист загар - около 30минути. 


Наблюдавайте процеса на печене. Аз най-напред пекох на най-долното ниво, след 15 минути, качих тавичката на средно ниво.
Оставете готовия щрудел да се охлади и поръсете обилно с пудра захар.


Добър апетит!