петък, 31 юли 2015 г.

ЦАРЕВИЧНА ПИТКА




Тази питка се прави много лесно и не е нужно дълго суетене около нея.Ако сте решили да я правите като мен в най-горещия летен ден, то станете рано,за да може да втаса и да я изпечете преди да усетите,че слънцето е дошло в кухнята ви на гости.Е,аз бях решила да направя и пълнени чушки с кайма и ориз,и затова имах усещането за топлинен удар край печката.
Щом приключих с кулинарията се отправих с моята дъщеря към един спокоен плаж,където се отдадохме на сладка раздумка и морски релакс.Когато късно след обяд се прибрахме си хапнахме сладко,сладко.
И така,да не се отплесвам,а да ви кажа,че рецептата открих Тук,но реших да претеглих моите продукти и затова ги давам така както я направих.
Нужните продукти:

110гр.царевично брашно
260гр.бяло брашно+още четири;пет препълнени лъжици за доомесване
6гр.суха мая
1равна суп.лъж.захар
1равна суп.лъж.сол
1яйце + 1белтък (жълтъка използваме за намазване)
3суп.лъж.зехтин
2суп.лъж.оцет
100мл.топла вода
100мл.прясно мляко


Начин на приготвяне:

В купа смесих всички продукти по реда им на изписване.Отначало бърках с лъжица,а после с допълнителното брашно доомесих до получаване на меко,гладко и нелепнещо тесто.Оформих и поставих върху готварска хартия в тавичка с диаметър 24см.



Поръсих с брашно,направих разрези с ножа(около 5мм.дълбоки),покрих с кърпа и оставих да втаса и изпълни тавата.
Ако искате отворите да са по-тесни,направете разрезите малко преди да сложите питката във фурната.Намазах с жълтъка само по разрезите и изпекох в предварително загрята фурна на 200градуса за 30 минути.

Използвах програмата за торта(горно и долно печене+вентилатор).След 10-ина /12-сет минути покрих с алуминиево фолио за да не прегори питката.Извадих и оставих върху решетка да се охлади,като покрих с кърпа.




Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар