събота, 6 май 2017 г.

ПИЛЕ ФРИКАСЕ

                                                          източник ⇨от тук
Изключително вкусно фрикасе.Дааа,всички ние сме свикнали на едно друго фрикасе,но според френската кухня,нещата са по-различни и това чудесно го обяснява Уикипедия.

Ето и нужните продукти:
650гр.обезкостени пилешки бутчета 
сол и черен пипер за овкусяване на месото
1с.л.зехтин (олио)
3с.л.краве масло

1 глава лук нарязана на ситно
1 морков-обелен и нарязан на малки кубчета
1/4 глава от целина-обелена и нарязана на малки кубчета
200гр.гъби (4 големи) нарязани на по-едри кубчета

2 пълни с.л.царевично нишесте (брашно)
100мл.бяло вино
2 кубчета пилешки бульон 
1 литър вода
2 дафинови листа

2 жълтъка
3 супени лъжици заквасена сметана
2 супени лъжици сок от лимон 

пресен естрагон
прясна мащерка
пресен магданоз 


Начин на приготвяне:
Осоляваме месото и го поръсваме със смлян черен пипер.

В тенджера с незалепващо покритие слагаме зехтина и маслото,и щом се загреят добавяме месото,като пържим до зачервяване от двете страни.Изваждаме месото в чиния и оставяме настрана.

В същата мазнина слагаме лука,моркова и целината.Разбъркваме,намаляваме котлона на 2 степен и задушаваме под капак за около 10 минути.Щом зеленчуците омекнат,прибавяме гъбите и пържим на силен огън,докато гъбите станат с хубав тъмен цвят.

Дърпаме съда от котлона,слагаме нишестето и разбъркваме.Добавяме  виното и връщаме на огъня само да се сгъсти,а това става за около 30 секунди.

Доливаме с топлата вода,прибавяме двете бульончета и дафиновите листа.Връщаме пилешкото месо и варим под капак докато месото се свари - оставяме го да къкри на средна степен на котлона за около 35 минути.Сосът трябва да се е сгъстил,но не прекалено много.

Завършваме ястието,като в малка касерола смесваме двата жълтъка със сметаната.Поставяме съда на 1 степен на котлона като бъркаме постоянно с телена бъркалка,докато сместа леко се затопли.Разреждаме яйчената смес със соса от готовото ястие (около 2-3 черпака),който добавяме лъжица по лъжица за да темперираме и връщаме при фрикасето.Добавяме сока от лимона и пресните подправки.


Приготвяне на ориза:

1 глава лук
2 с.л.зехтин (олио)
1 с.л.краве масло 
1 чаша ориз
3 чаши топла вода
1 ч.л.пикантина
малко сол на вкус

Докато ястието къкри,аз си приготвям ориза.Включваме фурната да загрява на 160° с вентилатор. 
В тиган с малко олио и масло задушавам лука нарязана на ситно на ниска температура.Добавям ориза и пържа на силен огън като бъркам постоянно -за около 40 секунди.
В тавичка сипваме ориза,заливаме с водата,слагаме пикантината и добавяме малко сол.Печем до готовност.

Сервираме фрикасето топло,с топка ориз.



Добър апетит!