Изключително вкусно фрикасе.Дааа,всички ние сме свикнали на едно друго фрикасе,но според френската кухня,нещата са по-различни и това чудесно го обяснява Уикипедия.
Ето и нужните продукти:
650гр.обезкостени пилешки бутчета
сол и черен пипер за овкусяване на месото
1с.л.зехтин (олио)
3с.л.краве масло
1 глава лук нарязана на ситно
1 морков-обелен и нарязан на малки кубчета
1/4 глава от целина-обелена и нарязана на малки кубчета
200гр.гъби (4 големи) нарязани на по-едри кубчета
2 пълни с.л.царевично нишесте (брашно)
100мл.бяло вино
2 кубчета пилешки бульон
1 литър вода
2 дафинови листа
2 жълтъка
3 супени лъжици заквасена сметана
2 супени лъжици сок от лимон
пресен естрагон
прясна мащерка
пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Осоляваме месото и го поръсваме със смлян черен пипер.
В тенджера с незалепващо покритие слагаме зехтина и маслото,и щом се загреят добавяме месото,като пържим до зачервяване от двете страни.Изваждаме месото в чиния и оставяме настрана.
В същата мазнина слагаме лука,моркова и целината.Разбъркваме,намаляваме котлона на 2 степен и задушаваме под капак за около 10 минути.Щом зеленчуците омекнат,прибавяме гъбите и пържим на силен огън,докато гъбите станат с хубав тъмен цвят.
Дърпаме съда от котлона,слагаме нишестето и разбъркваме.Добавяме виното и връщаме на огъня само да се сгъсти,а това става за около 30 секунди.
Доливаме с топлата вода,прибавяме двете бульончета и дафиновите листа.Връщаме пилешкото месо и варим под капак докато месото се свари - оставяме го да къкри на средна степен на котлона за около 35 минути.Сосът трябва да се е сгъстил,но не прекалено много.
Завършваме ястието,като в малка касерола смесваме двата жълтъка със сметаната.Поставяме съда на 1 степен на котлона като бъркаме постоянно с телена бъркалка,докато сместа леко се затопли.Разреждаме яйчената смес със соса от готовото ястие (около 2-3 черпака),който добавяме лъжица по лъжица за да темперираме и връщаме при фрикасето.Добавяме сока от лимона и пресните подправки.
Приготвяне на ориза:
1 глава лук
2 с.л.зехтин (олио)
1 с.л.краве масло
1 чаша ориз
3 чаши топла вода
1 ч.л.пикантина
малко сол на вкус
Докато ястието къкри,аз си приготвям ориза.Включваме фурната да загрява на 160° с вентилатор.
В тиган с малко олио и масло задушавам лука нарязана на ситно на ниска температура.Добавям ориза и пържа на силен огън като бъркам постоянно -за около 40 секунди.
В тавичка сипваме ориза,заливаме с водата,слагаме пикантината и добавяме малко сол.Печем до готовност.
Сервираме фрикасето топло,с топка ориз.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар