събота, 1 август 2015 г.

ПАННА КОТА С МЕД И АРОМАТ МА МЕНТА



Нужните продукти:

500мл сладкарска сметана
5 листа мента (ако нямате прясна,може е суха)
2 или 3суп.лъж.мед
зелена сладкарска боя

30мл.гореща вода
5 листа мента
1 пакетче желатин-10гр.

Начин на приготвяне:

Най-напред  залейте листата мента с горещата вода(за да си пуснат ароматите-все едно си запарвате чай) и оставете да се охлади,защото желатина се залива със студена вода.


Слагам сметаната на котлона заедно с другите листа мента и оставям леко да заври,колкото да се обогати на аромата на мента.Дърпам от огъня,прибавям меда и разбърквам да се разтопи.Може да извадите вече ментата или за по-лесно да я прецедите.


В чашка залейте желатина с 30-те милилитра ментена вода и оставете да набъбне.При мен тя е 30мл,защото така пише на упътването на желатина,който използвам.Сложете чашката на водна баня и изчакайте да се разтвори,като внимавате желатина да не заври.Прибавете го към сметаната и разбъркайте.Разделете на две части-не е нужно да са равни,може и на око.Едната част ще оцветим със зелена сладкарска боя,а другата ще оставим бяла.




Аз съм използвала силиконови форми.Може да налеете в други чашки за сервиране-това е според предпочитанията.Моите формички са с вместимост 50мл. и се получиха 10 броя.Разпределете зелената сметана и сложете в хладилника да стегне за час.



Извадете и насипете отгоре неоцветената сметана.Приберете отново в хладилника.Преди поднасяне аранжирайте според вкуса си с пресен плод.Малинките са много подходящи,но може и с ягодка.



За да обърнете лесно формичката,потопете я за кратко в гореща вода.










Добър апетит!


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар