петък, 15 април 2016 г.

БОНЕ АСТИДЖИАНО / Bunèt astigiano



Този пудинг е разновидност на крем карамела.
В миналото,когато след Великден ни оставаше козунак,всички правихме една много вкусна  торта,като нарязвахме козунака на филийки и заливахме с карамелена смес.Изключително вкусна,ароматна,с карамелен вкус и много любима торта,която задължително трябва да се опита.Този крем се доближава точно до тази торта,но е с по-наситен шоколадов вкус.Вдъхновението и рецептата е от тук.

 Продукти за 8 купички:
160гр.захар за карамела
12бр.бишкоти "Савоярди" 
800мл.прясно мляко
40гр.какао
1к.л.кафе - инстантно 
6 яйца
300гр.захар
1с.л.ром
2с.л.вино Марсала 


Начин на приготвяне:

1.)В тефлонов тиган слагаме захарта за карамела,сипваме малко вода,колкото да се намокри цялото количество захар и слагаме на котлона.Не бъркаме карамела,само от време на време повдигаме тигана и разклащаме,докато получим хубав кехлибарен цвят.
Разпределяме карамела в купичките и ги нареждаме в тава с диаметър 34см.Крема се пече на водна баня.

2.)Смиламе бишкотите в блендера.Аз смлях на два пъти по шест броя.


3.)Загряваме прясното мляко заедно с кафето и какаото.

4.)Разбиваме с телена бъркалка за кратко яйцата със захарта.Добавяме какаовото мляко (не трябва да е горещо,а леко топло),разбъркваме и прецеждаме всичко.

5.)Добавяме смлените бишкоти,рома и виното,и разбъркваме сместа.

6.)Разпределяме  в купичките и слагаме във фурната.Наливаме студена вода в тавичката и печем на 140 градуса за 45/50 минути.Количеството на водата да е до средата на нивото на купичките.
  
7.)Изваждаме тавичката и оставяме купичките да се охладят във водата.

8.)Нареждаме ги в хладилника и оставяме да пренощуват.

При поднасяне обръщаме в чинийка и сервираме с бисквити "Амарети",смлени на едро бадеми или ягоди.





 Добър апетит!


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар