сряда, 6 април 2016 г.

КАРАМЕЛЕНИ СЛАДКИ С БАДЕМИ




1).За бисквитите:
500гр.брашно
250гр.масло на стайна температура
200гр.пудра захар
1 яйце
1/2ч.л. ванилия
щипка сол

Разбиваме маслото с пудрата захар.Добавяме яйцето и ванилията,и разбиваме за кратко,колкото да се усвои.Слагаме пресятото брашно със солта и омесваме хубаво,меко и нелепнещо тесто.Покриваме с фолио и поставяме в хладилника за 2часа.

Разделяме тестото на 4 части (може и на по-малко),трябва да ни е удобно да разточим кора с дебелина 6мм. 
Изрязваме бисквити с каквато форма решим.
Аз използвах формичка с диаметър 5см,а за дупчицата 2см.Получих 75 броя сладки.
Застиламе тавичката на фурната с хартия,нареждаме бисквитите и печем на 160градуса с горно и долно печене + вентилатор - за 12 минути.

2).За шоколадовата заливка:
200гр.шоколад

Разтопяваме шоколада на водна баня.
Потапяме всяка сладка в шоколада и оставяме да стегне.
(За по-лесно,можем да ги намажем с четка.Няма да са така глазирани както на първата снимка,но ще избегнем да нацапаме сладките след като пръстите ни станат шоколадови).


3).За поръсване:
300гр.натрошени белени бадеми

Слагаме ги в тиган и на котлона ги запичаме за кратко.Трябва първо да си подготвим бадемите,за да можем веднага щом намажем с карамела да поръсим бадемите,за да залепнат преди да се втвърди карамела.

4).За карамела:
400гр.бонбони "Лакта" 
6с.л.прясно мляко



Разтопяваме на водна баня карамела,заедно с млякото.Ако ни се вижда гъст,можем да добавим още малко прясно мляко.Държим постоянно на водна баня на слаб огън,за да можем лесно да нанасяме карамела
С чаена лъжичка сипваме от карамела върху всяка сладка.


Веднага поръсваме с бадеми или обръщаме върху ядките и те сами залепват.


Отгоре можем с помощта на сладкарски пош да украсим с шоколад.










    Добър апетит!