петък, 5 август 2016 г.

ОВЕСЕНА ПИТКА



Представям ви една диетична и много вкусна питка,която е подходяща за летния сезон,а и не само.С парченче моцарела,песто и ако може вкусен селски домат,е чудесно и засищащо предложение за обяд или вечеря.



Продукти за една питка: 
80гр. фини овесени ядки 
80мл. студена вода
1 яйце
щипка сол
щипка хлебна сода

Подправките са по желание.Аз слагам:
чубрица
ленено семе
слънчогледово семе
маслини-много вкусно става с тях

Разбъркваме всичко и изсипваме сместа в сух тефлонов тиган с диаметър 20см.- без да го загряваме предварително.Тигана трябва да е студен,защото сместа е гъста и като я изсипим няма да успеем да я разнесем към дъното и ще остане на топка.
Маслините можем да не ги добавяме към сместа,а да ги подредим отгоре,след като сме загладили питката с лъжица,за да заеме хубава форма на палачинка. 


Изпичаме я на котлона на 5 степен( при мен степените са до 6) за около 3-4 минути.След като разтръскаме тигана тя сама се отделя от дъното му.

Обръщаме и доизпичаме и от другата страна на 4 степен за 3 минути.
Може да се хапва веднага след като леко се охлади.Ако си я приготвяме за по-късно,можем да я задушим в рогозка за суши.

Когато приготвям повече питки,за да не чакам тигана да изстива,го обръщам с дъното нагоре и го охлаждам под студена течаща вода.

Изборът на пълнежа и подправките са според вкуса ни-можем да добавим пресен лук,червена или зелена чушка и всичко което обичаме,и да си направим засищаш и вкусен сандвич.


 Чудесна е,непременно я опитате!


Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар