понеделник, 15 август 2016 г.

ЧИЙЗКЕК С БОРОВИНКИ



Форма с диаметър 22/24см.

Продукти за блата:
125гр.масло-студено
1 яйце
100гр.захар 
1 ванилия
250гр.брашно
щипка сол

Продукти за крема:
2 яйца
120гр.захар
100гр. заквасена сметана
400гр.сирене "Рикота" или "Филаделфия" 
1 пакетче пудинг ванилия (нишесте)-40гр.
1 ванилия
кората на 1/2 лимон

Плодове по избор:
125 гр.боровинки ,малини,нектарини

Начин на приготвяне:
В широк съд смесваме всички продукти за блата и с ръце оформяме тесто,колкото да се обединят продуктите.Маслото трябва да е студено,а не разтопено и течно.Покриваме с прозрачно фолио и оставяме в хладилника за 30 минути.

През това време в купа слагаме всички продукти за крема и ги разбъркваме с лъжица или бъркалка.

В тавичката,в която ще печем кейка,слагаме охладеното тесто и с ръце го разстиламе по дъното и страните,като оформяме борд.Ако искаме да загладим блата,покриваме го с прозрачно фолио и търкайки нежно с ръка,много лесно се изравнява.

Отгоре нареждаме плодовете,които могат да бъдат според нашите предпочитания:малини,къпини,боровинки,праскови или нектарини-обелени и нарязани на кубчета.

Изсипваме крема,заравняваме го и изрязваме стърчащото тесто по борда.

Печем в предварително загрята фурна на 150/160градуса за 40 минути.Отворете вратата на фурната нацяло и го оставете за още 5 минути.
Извадете и след като се охлади добре,някъде след час,извадете внимателно от формата.
Оставете в хладилника за едно денонощие,за да омекне блата.
Поднесете поръсен с пудра захар или разтопен шоколад.




 Добър апетит!