събота, 13 август 2016 г.

КАРАМЕЛИЗИРАН ЛУК


Рецептата за този карамелен лук е на Джейми Оливър.Ако обичате лук със сладко-кисел вкус,направете си го.Чудесен е към печено свинско месо.Промяна направих само по количеството оцет.В оригиналната рецепта е 125мл,а аз добавих 80мл.

Продукти:
2 глави стар лук
олио
20гр.масло
70гр.кафява захар
3 дафинови листа
1-2 щипки сол
80мл.винен оцет

Начин на приготвяне:
Обелваме лука и го нарязваме на филийки с дебелина 2см.
След като е готов ще се свие и ще остане с дебелина 1см. 
В тефнонов тиган сипваме олио,колкото да покрием дъното и слагаме бучка масло -около 20/25грама.Добавяме 70гр.кафява захар и оставяме всичко да се стопи.Слагаме 2-3 листа дафинов лист и отгоре нареждаме лука.Посоляваме и пържим,докато се карамелизира отдолу.Обръщаме го и намаляваме котлона.


Сипваме 80 мл.винен оцет,покриваме го с капак и оставяме да къкри 30-35 минути.

 Поднесете като гарнитура към любимата ви пържола и полейте лука с част от карамеления сос.


 Добър апетит!