събота, 13 август 2016 г.

ОРЕХОВ КЕКС



 

































 Продукти:

5 яйца
350гр.захар
200мл.прясно мляко
200мл.олио (170гр.)
1 чаена лъжица канела
1 ванилия
350гр.брашно
1 бакпулвер
орехи 
20гр.какао
2 супени лъжици прясно мляко


Начин на приготвяне:

1).Смиламе орехите на едро с помощта на блендер.
2).Разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.
3).Добавяме прясното мляко,олиото,канелата и ванилията,и разбиваме за кратко с миксера.
4).Пресяваме брашното,смесваме го с бакпулвера и го сипваме към сместа,като разбиваме на ниска скорост с миксера за кратко.
5).Прибавяме орехите и разбъркваме с лъжица.
6).Намазваме форма за кекс (d=24 см.) с олио и я поръсваме с брашно.
7).Изсипваме 2/3 от сместа във формата.
8).Към останалата 1/3 от сместа добавяме 20гр.какао размесено с 2 супени лъжици прясно мляко.Изсипваме кафявата смес по средата на жълтата - тя много бързо потъва надолу към дъното на формата.
9).Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за 1 час.Проверяваме за готовност като забодем дървено шишче в кекса.Ако кекса е готов,шишчето трябва да излезе сухо.
10).По желание можем да залеем кекса с шоколадова глазура и да поръсим с кокосови стърготини.


 Добър апетит!