сряда, 23 ноември 2016 г.

КРЕМ СУПА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА


Червената леща е особено популярна в арабските страни. Тя е национална храна в Индия, Китай, Турция и Русия. Червената леща се отличава със сладък вкус и е богата на протеини и желязо. При подлагане на термична обработка, този сорт променя цвета си към златисто-жълт. Всъщност, люспите на червената леща са кафяви. Те, обаче се премахват, преди да е достигнала до потребителите и затова зърната остават червени.

Понеже е пости представям една много,много вкусна крем супа.Ако не сте опитвали до сега тази вкусотия,тя ще ви стане любима още от първата лъжица.Лесна и бърза за приготвяне.

Ето и нужните продукти:
2глави лук
2 моркова
2ч.ч.червена леща-350гр.
1ч.л.куркума
1ч.л.смлян кимион
1/2к.л.смлян черен пипер
2 броя дафинов лист
1,5л.топла вода
4 скилидки чесън
1ч.л.хималайска сол

пушен червен пипер за поръсване

Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на ситно и заедно с настърганите моркови поставяме в тенджера с малко олио.
Включваме котлона на пълна мощност и щом продуктите се загреят,намаляваме на 2 степен и оставяме всичко да къкри и да се разтапя от удоволствие.Така избягваме препържването,а зеленчуците се задушават в собствените си сокове и се любуват на топлината,която им осигуряваме.


Добавяме лещата,куркумата,кимиона,черния пипер,дафиновия лист и топлата вода,увеличаваме котлона на 4 степен и оставяме всичко да ври.
Лещата се сварява много бързо,така че хвърляйте и по едно око,ако трябва намалете на 3 степен.Не съм засичала време,но за 15/20 минути е готова.
Малко преди края посолете,прибавете чесъна и оставете за още 4-5 минути.
Изчакваме супата леко да се охлади,махаме дафиновите листа и пасираме.
При поднасяне поръсваме с пушен червен пипер.Много ми е любим.
Ако обичате праз или люти чушлета,не се чудете.Вземете си и няколко филийки ръжен пълнозърнест хляб и да ви вкусно!



Добър апетит!