събота, 26 ноември 2016 г.

ХУМУС ОТ НАХУТ

Понеже е пости и не само,защото е вкусно и здравословно.

Този хумус се приготвя според вкуса ни,но все пак понякога ни е трудно да се ориентираме,затова помествам рецептата така както аз го приготвих.Най напред трябва да накиснем нахута в студена вода за 8 часа,а на-добре за едно денонощие.

Изхвърляме водата,изплакваме нахута,слагаме го в тенджера под налягане,заливаме с чиста вода-да покрива нахута около 4 пръста,добавяме 1 с.л.олио и щом заври (клапана се вдигне),намаляваме на средна степен котлона и варим около20/ 30 минути.

Щом е готов,прецеждаме,като запазваме бульона,а нахута оставяме да се охлади.
Използваме блендер за пасиране,като добавяме нахута на няколко пъти.За по-лесно пасиране слагаме в блендера и малко от бульона.
Остава ни само да смесим пюрето със сусамов тахан и подправки според вкуса ни.



Продукти :
350гр.сварен и пасиран нахут
3с.л.сусамов тахан
пушен червен пипер
сокът на 1 лимон
3 скилидки пресован чесън
смлян черен пипер
смлян кориандър
сол

Отгоре правим спирала със струйка сусамово масло и поръсваме с пушен червен пипер.

Намажете си филийка хляб и си го хапвайте по всяко време.



Добър апетит!