четвъртък, 24 ноември 2016 г.

БАМЯ



Знам,че не е времето за приготвяне на бамя,но сега когато и дойде времето за хапване,установих,че съм пропуснала да поместя рецептата,а тя е много лесна,бърза и сполучлива.
Количеството на бамята е колкото желаем.Маринатата трябва да покрива бамята,така че ако се налага можем да я увеличим.

Марината:
400мл.ябълков оцет
800мл.топла вода
6 супени лъжици ситна сол
12 супени лъжици захар
1 кафена лъжичка натриев бензоат

В дълбока купа смесваме водата,оцета,захарта,солта и разбъркваме докато се разтворят.
Натриевият бензоат можем да разтворим отделно в чашка с малко топла-1-2 супени лъжици вода (не гореща или вряла,а топла) и да го прибавим накрая.

Подправки:
зърна бахар
зърна черен пипер
няколко листа дафинов лист

Измиваме бамята и отрязваме част от дръжките-на снимката се вижда до къде.Слагаме я в съд със студена и подсолена вода.Разбъркваме я и оставяме така за 2 или 3 часа.Можем да я затиснем с чиния отгоре за да не изплува.След това я изцеждаме (солената вода се изхвърля-тя повече не ни е нужна) и изплакваме с чиста вода.
Нареждаме бамята в дълбок съд - буркан,пластмасова кофичка или бидонче,добавяме подправките,заливаме с маринатата и е добре да я притиснем с малка чинийка.Затваряме с капак и оставяме на хладно в избата.


Добър апетит!