Понеже е пости и не само, защото е вкусно и здравословно.
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни.Тиквата спокойно можем да наречем царицата на есента. Не случайно тиквата е любим плод на всички разказвачи на приказки, защото в нея се крият истински вълшебства.
Днес ще ви представя рецептата за моята баница с тиква.
Използвах 10 броя кори - по 2 кори на руло и получих 5 рула. Това го казвам за да се ориентираме какво количество тиква ще ни е необходимо.
За всяко руло са ни нужни около 130гр. обелена и настъргана тиква - или при мен 130гр.*5 рула = 650гр. тиква.
Захарта е по 4 с.л. на руло. Ако обичате по-сладко сложете 5 с.л.
По желание може да се добавят орехи и канела, но за мен само с тиква баницата става много нежна и вкусна.
Тавичка с размери 32/22см.
За по-лесна работа, сгъвам първата кора на две и после още на две.
Намазваме втората кора с олио и прехвърляме сгънатата кора върху нея. После само я разгъваме. Така избягваме кората да ни залепне накриво и да се "набръчка".
Поръсваме с тиква и захар, прегъваме края около 2см.
и започваме да навиваме на руло.
Ето и нужните продукти:
10 броя кори за баница
650гр. настъргана тиква
80мл. олио
20 супени лъжици захар - с връх
За глазурата:
2 супени лъжици студена вода
1кафена лъжичка захар
В чашка смесваме водата и захарта и разбъркваме само да се разтвори.
Начин на приготвяне:
Намазваме дъното и страните на тавичката с олио.
- Намазваме навсякъде първата кора с олио.
- Върху нея поставяме втората кора, която също намазваме с олио.
- Поръсваме с 6 супени лъжици настъргана тиква и я разпределяме равномерно.
- Поръсваме с 4 супени лъжици захар.
- Навиваме корите на руло и нареждаме в тавичката.По същия начин приготвяме и останалите кори.
- Отгоре леко намазваме с олио.
Печем в предварително загрята фурна на 180°C до златист загар.
Готовата баница оставяме леко да се охлади и с четка намазваме много тънко отгоре със захарната глазура.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар