вторник, 29 ноември 2016 г.

БАНИЦА С ТИКВА


Понеже е пости и не само,защото е вкусно и здравословно.

С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни.Тиквата спокойно можем да наречем царицата на есента.Не случайно тиквата е любим плод на всички разказвачи на приказки,защото в нея се крият истински вълшебства.


Днес ще ви представя рецептата за моята баница с тиква. 
Аз не използвах целият пакет кори,а само 10броя-по 2 кори на руло и получих 5 рула.Това го казвам за да се ориентираме какво количество тиква ще ни е необходимо.
За всяко руло са ни нужни около 130гр. почистена и обелена от кората тиква-или при мен 130гр.*5 рула=650гр.тиква.
Нарязвам обелената тиква на тънки парченца и смилам в блендера.Това го правя за да не тормозя уреда и по равномерно и лесно да се настърже.
Не слагам много тиква,защото има опасност тази най-отдолу в блендера да стане на сок.Целта е с две,три натискания на копчето да получим желания резултат.
Може разбира се тиквата да се настърже и на ренде,но за мен така е по-лесно.
Захарта е по 4с.л. на руло,ако обичате по-сладко сложете 5с.л.
По желание може да се добавят орехи и канела,но за мен само с тиква баницата става много вкусна и нежна. 


Тавичка с размери 32/22см.

Съвети за по-лесна работа:

Сгъваме първата кора на две и после още на две.



Намазваме втората кора с олио и прехвърляме сгънатата кора върху нея.После само я разгъваме.Така избягваме кората да ни залепне накриво и да се "набръчка".


 Поръсваме с тиква и захар,прегъваме края около 2см.


и започваме да навиваме на руло.


 Ето и нужните продукти:
10 броя кори за баница
650гр.настъргана тиква
80мл.олио 
20 супени лъжици захар-с връх

За глазурата:
2 супени лъжици студена вода 
1к.л. захар 
В чашка смесваме водата и захарта и разбъркваме само да се разтвори.


Начин на приготвяне:
Намазваме дъното и страните на тавичката с олио.
  • Намазваме навсякъде първата кора с олио.
  • Върху нея поставяме втората кора,която също намазваме с олио.
  • Поръсваме с 6 супени лъжици настъргана тиква и я разпределяме равномерно.
  • Поръсваме с 4 супени лъжици захар.
  • Навиваме корите на руло и нареждаме в тавичката.По същия начин  приготвяме и останалите кори.
  • Отгоре леко намазваме с олио.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до златист загар - 40минути.

Готовата баница оставяме леко да се охлади и с четка намазваме много тънко отгоре със захарната глазура.

Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.



Добър апетит!