сряда, 16 ноември 2016 г.

КАРТОФЕНА МАНДЖА



Постите започнаха.Трудна,даже много трудна работа е да се спазват,защо все ще се намери я повод,я някое изкушение да ни развали и този път замисъла и вдъхновението,с което сме се захванали.И този път си казах,че ще успея,но да видим...?Знам,че всичко зависи от нашето осъзнаване,мотивация,желание,упоритост и воля.Все качества,които трябва да притежаваме и да надграждаме постоянно.А колко по лесно е да си намерим оправдание,нали?Не знам защо,но напоследък все повече се отегчавам от разговори, в които оправданието е водещо.Ето,още един мотив да не съм като другите и да се променя към по-добро.

Затова реших да си сготвя едни постни картофки-спомен за детството и картофената манджа на майка ми,която задължително е лютивичка,за да ти се услажда.

Ето и нужните продукти:
2 глави лук
50мл.олио
1 равна с.л.червен пипер
10 картофа-среден размер
3 равни с.л.ориз
10 скилидки чесън
1 с.л.пикантина-"за супи и ястия"
1/2ч.л.сух джоджен 
1,5л. зеленчуков бульон или вода
1 зелена и 1 червена пиперка
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на ситно и го слагаме в тенджерка с олиото да се задушава на слаб огън-при мен на 2 степен,като към края намаляваме на 1 степен и оставяме така лука да омекне и просто да се "разтопи".

Добавяме червения пипер,разбъркваме и слагаме картофите,обелени и нарязани по дължина на четвъртинки,ориза**,целите скилидки чесън,пикантината,джоджена и заливаме с бульона*.
Оставяме ястието да заври и намаляваме отново на 2 степен,като от време на време разбъркваме.Към края,някъде след час,добавяме пипера нарязан на кубчета,намаляваме на 1 степен и оставяме да къкри още за 20/30 минути,като доливаме още малко топла вода-около500мл. и посоляваме ако е нужно,защото да не забравяме,че в пикантината има сол.
Преди сервиране,поръсваме с пресен магданоз. 


Салатката е според сезона-бамя и кисели краставички. 
 

*При мен бульона е от картофи-когато варя за салата,винаги слагам във водата малко олио,защото така картофите стават много по-вкусни.После прецеждам бульона и запазвам в камерата.
**Оризът не е задължителен,но той ще се развари хубаво и ще предаде една гъстота на ястието.


Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар