Понеже е Коледни пости
и не само,
защото е вкусно и здравословно.
Накисване на чушките
100гр.сухи чушки-това е един пакет в който има около13 броя
650мл.гореща вода - 3 и 1/2чаши
Приготвяне на плънката:
10с.л.олио
100гр.праз
180гр.ориз - 1чаша
10-12 гъби
1 домат
2ч.л.чубрица
1к.л.кимион
1к.л.пушен червен пипер
1к.л.пикантина
1/2к.л.черен пипер
сол на вкус
За запичане в тавичката:
останалата вода в,която са киснали чушките
1к.л.пикантина
няколко струйки олио
Начин на приготвяне:
Слагаме в дълбока купа чушките,притискаме ги с една чиния отгоре и ги заливаме с гореща вода.Оставяме ги така за 30-40минути,като е хубаво да ги разбъркаме един път,за да може тези,които са били отгоре да отидат отдолу.
В тенджера с незалепващо покритие загряваме леко олиото и добавяме нарязаният на ситно праз.Оставяме да се задушава на средна мощност като го разбъркваме няколко пъти.
Прибавяме измитият ориз,пържим минута,две и слагаме гъбите.
Разбъркваме всичко,слагаме нарязаният домат и оставяме на огъня за кратко-1-2 минути.
Овкусяваме с подправките,които са по желание и според вкуса ни и сипваме 3чаши от водата в която са киснали чушките или това са 540мл.Чашата с която мерим ориза,ни е мярка и за водата-спазваме правилото 1:3.
Разбъркваме и сега е момента след като сме добавили пикантината (тя също съдържа сол),да посолим,да опитаме бульона на вкус и ако има нужда да сложим още малко сол.Прибавяме останалите подправки и след като сместа заври,намаляваме на 2 степен и оставяме на котлона докато ориза се свари.Готовата плънка оставяме да се охлади и с нея напълваме чушките.
Подреждаме ги в тавичка,добавяме останалата част от водата в която са киснали чушките,пикантината,поливаме чушките с тънка струйка олио и запичаме в предварително загрята фурна на 180/200 градуса.Плънката ни е готова,не е нужно дълго да се пекат,колкото да получат загар и да се обединят вкусовете.
Няма коментари:
Публикуване на коментар