събота, 16 декември 2017 г.

Коледни елхички



                                                           източник - от тук

Подготовка на фунийките за изпичането на елхичките:
Може да изпечете фунийките в чаши, както е показано в сайта.
Аз използвах малко по-друг метод и ще се опитам да го обясня по-долу.
Върху готварска хартия очертах 6 кръга с диаметър 20см (използвах чиния). Изрязах ги, прегънах всеки на четири и срязах по едната гънка от периферията - до центъра. Броя на елхичките зависи от това, колко големи ще направим фунийките.


Моите хартиени фунийки, поставих в металните фунийки, дето всички си ги ползваме за пълнени фунийки с крем.
Как ги закрепих? Може би от снимките ще се разбере по-добре, но тук всеки може да измисли свой метод.
На дъното на фурната поставих скара, върху нея една тава, а върху тавата друга скара.Така закрепих върховете на фунийките да не се накланят.Вие можете да поставите една алуминиева тарелка, да ѝ направите дупки и да пъхнете върховете в тях.


Самите метални фунийки пъхнах в оригиналната решетка на фурната, която поставих на второто ниво от долу на горе.


В тях поставих хартиените фунийки и после напълних със сместа.

Продукти за 14 броя елхички: 
3 яйца - разделени на белтъци и жълтъци
щипка сол
75гр.захар
100гр.смлени бадеми 
25гр.брашно
25гр.нишесте

Начин на приготвяне:
В купа разбиваме белтъците с щипка сол на гъста пяна.
Добавяме захарта и разбиваме още малко, но не на твърд сняг.
Прибавяме трите жълтъка и разбиваме с миксера, колкото да се обединят. Слагаме бадемите, брашното, нишестето и разбъркваме внимателно със силиконова лопатка.


Изсипваме сместа в торбичка, срязваме върха и пълним формичките, като е хубаво да ги стръскаме малко, за да не се образуват кухини с въздух.


Печем в предварително загрята фурна на 160°С + вентилатор до златист загар. За всеки случай, проверяваме с клечка за зъби. Още докато са топли, отстраняваме хартията внимателно за да не счупим връхчетата.
Оставяме леко да се охладят и срязваме капачето, за да получим равно дъно на нашите елхички. 
Отново навиваме хартиените фунийки, пъхаме ги в металните форми, пълним със смес, стръскваме ги и печем до готовност.
Аз имам само шест броя от металните, така че изпекох на няколко пъти моите елхички.



За намазване на елхичките:
2 броя бял шоколад

За поръсване използваме продукти според вкуса ни:
шам фъстък - нарязан
орехи - нарязани
кокосови стърготини
плодчета горски ягови - от сладко
перли - бели и златни 
захаросани портокалови корички

Начин на работа: 
Най-напред си подготвяме поръските.
На водна баня разтопяваме шоколада.
Забождаме елхичката на дървено шишче и с помощта на четка я намазваме с шоколада. 


Веднага я поръсваме с шам фъсък, после с кокосови стърготини и оставяме настрана. Чак след това пристъпяме към намазване на следващата с шоколад. За целта, през цялото време държим шоколада на водна баня и на слаб огън.








Добър апетит и Весела Коледа!
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар