събота, 16 декември 2017 г.

Щолен


                                                                 източник - от тук
Нужните продукти за два щолена:
500гр.брашно + още малко за доомесване
1 бакпулвер - 10гр.
2 яйца
200гр.захар
125гр.масло - на стайна температура
250гр.извара - използвах "Рикота" 
кората на един портокал и един лимон
250гр.стафиди - светли и тъмни
125гр.бадеми - безсолни,запечени и нарязани
по1 блокчета марципан за всеки щолен - може да нарежем на парченца

За намазване на щолените:
бучка масло

За накисването на стафидите:
125мл.ром или 1/2ч.ч.топла вода + няколко капки ромова есенция

За поръсване:
пудра захар

Начин на приготвяне:
Най-напред накисваме стафидите в рома или водата за няколко часа.
Слагаме яйцата в купа и разбиваме с миксер за кратко. Добавяме захарта и бием още малко до получаване на пухкав крем. Прибавяме маслото, изварата, лимоновите и портокалови кори и разбиваме за кратко. Сипваме брашното на части, като бъркаме с приставките за тесто или на ръка. 


Добавяме ядките и стафидите и изсипваме тестото върху набрашнен плот, като доомесваме до получаването на меко и нелепнещо тесто.
Цялото тесто излезе 1685гр., така че получих два щолена по 843гр. всеки.



Разделяме тестото на две части, като с ръце оформяме всяка част във форма на елипса. Подреждаме парченцата марципан в едната част и загръщаме с другата.



По същият начин оформяме и втория щолен.
Поставяме ги в тавичка покрита с хартия и печем в предварително загрята фурна на 160°С + вентилатор за 35/40минути.
Още топли, ги намазваме с масло и оставяме да се охладят.
Поръсваме ги обилно с пудра захар и съхраняваме в торбичка.




Добър апетит и Весела Коледа!