петък, 1 декември 2017 г.

Бяла погача


                                                                 източник -от тук
Чудесна погача, която се приготвя много лесно.Намалих продуктите наполовина и така изписвам рецептата.


Още топла, топла я разрязах, не успях да я дочакам да "обиколи нивата".

Нужните продукти:
1 пакетче суха мая - 11гр. (използвах френска)
1с.л.захар
1с.л.брашно
50мл.топла вода - (36°C)

500гр.брашно + още малко за доомесване - около 50гр.
щипка сода за хляб

100гр.кисело мляко
50мл.прясно мляко
5мл.оцет - (1супена лъжица)
10гр.сол
30гр.захар 
40мл.олио
2 яйца 

За намазване на корите:
20гр.краве масло - разтопено
20мл.олио 

За поръсване:
царевично нишесте

Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура.

В купичка смесваме маята със захарта, брашното, топлата вода и оставяме да втаса, и изпълни купата.

В дълбока купа, пресяваме брашното заедно със содата.

В друг съд смесваме останалите продукти, заедно с яйцата и разбиваме за кратко с вилица или бъркалка. 

Към пресятото брашно добавяме втасалата мая и млечно-яйчената смес и замесваме тесто.

Върху набрашнен плот изсипваме тестото и доомесваме до гладко, и нелепнещо тесто. Оставяме го да се отпусне за 30 минути, след което разделяме на четири равни части.
Разточваме четири кори с диаметър 30см., намазваме всяка кора хубаво с мазнината и редим една върху друга. Навиваме на руло, като леко го издърпваме да се удължи и завиваме на кравай или охлюв, или оформете по ваше желание. Отгоре също намазваме леко с мазнина и поръсваме с царевично нишесте. Оставяме да втаса.
Аз сложих във фурната на 40°С, като покрих с голяма чиния (може и готварска хартия) за 40 минути. Извадих погачата, поръсих с още малко нишесте и изпекох, като увеличих температурата на 160°C/170°C + вентилатор. Печем до хубав златист цвят.



   Малко ми е мъглива снимката, но се вижда как се разделя на слоеве.



Добър апетит!