петък, 22 декември 2017 г.

Пълнени чушки с булгур и стафиди


Нужните продукти:
1/2ч.ч.булгур
1с.л.слънчогледово олио 
1ч.ч.вряща вода

1 малка глава лук ( аз сложих и малко праз) + малко сол
5-6 гъби - печурки
8 сухи червени чушки
40-50гр.стафиди - използвах златни
сол на вкус
1к.л.смлян черен пипер
1к.л.смлян кимион
1к.л.чубрица
1к.л.червен пипер

50мл.вода
50мл.бяло вино 
щипка сол

За млечния сос:
1/2 кофичка гъсто кисело мляко
сол на вкус
пресен магданоз 
1 скилидка чесън (по желание)
1-2 с.л. зехтин или слънчогледово олио
пушен червен пипер

Начин на приготвяне:
Най-напред си подготвяме булгура.
В купа слагаме булгура, олиото и заливаме с 1ч.ч.вряща вода. Покриваме с капак или чиния и оставяме булгура да поеме цялото количество вода и да набъбне.
През това време сипваме малко мазнина в тенджерка и задушаваме лука и праза под капак на слаб огън. Винаги посолявам лука, така бързо омеква и става по-вкусен. Добавяме гъбите и пържим за кратко на силен огън.

Слагаме сухите чушки и стафидите в съд, и ги заливаме с гореща вода. Чушките се киснат за кратко - не повече от минута, достатъчно е само леко да се отпуснат. Отцеждаме водата, добавяме стафидите и булгура към лука и гъбите, овкусяваме с подправките според вкуса ни и започваме да пълним чушките със сместа.
Подреждаме ги в тавичка или тиган, заливаме с виното и водата, посоляваме и готвим на котлона под капак за 30 минути на средна мощност (при мен на 3-та степен). 


Трябва течността да се изпари и чушките леко да се запекат само от долната страна, така че ги наблюдавайте. Аз съм ги обърнала за да се види загара на снимката.
Сервираме ги топли с млечен сос. Ако постите, поднесете със салата или туршия.


За млечния сос:
Разбъркваме млякото с бъркалка, посоляваме и добавяме магданоза и чесъна. Отгоре поливаме със струйка зехтин и поръсваме с пушения червен пипер.


Добър апетит!