неделя, 31 декември 2017 г.

Спаначена торта




Ето я и моята спаначена торта в Коледен вариант.
Някак си, зеленият цвят го свързвам с елхата и затова се спрях на тази торта в новогодишната нощ. 

Нужните продукти:
4 яйца
2ч.ч.захар -  400гр.
1ч.ч.олио - 200мл.
350гр.пресен спанак - бланширан и отцеден трябва да е 200гр.
( може и замразен - 200гр.)
2ч.ч. брашно - 300гр. 
1 бакпулвер
1ванилия

За напояване на блатовете:
1/3ч.ч.прясно мляко 

Продукти за крема:
300мл.сладкарска сметана 
270гр.крема сирене "Филаделфия"
80гр.пудра захар
1ванилия

За поръсване:
30 - 40гр.кокосови стърготини 

Начин на приготвяне:
Измиваме пресния спанак, изрязваме дебелите жили и го бланшираме в гореща вода. Не е нужно водата да ври, щом се загрее, слагаме спанака във водата и варим за 1-2 минути. Изплакваме със студена вода, за да се охлади, изстискваме хубаво и слагаме в купата на блендера. Добавяме олиото и пасираме до гладкост.
В купа разбиваме яйцата и захарта с миксер, до пухкав крем. Добавяме пасирания спанак и разбиваме за кратко, да се обединят продуктите. Слагаме брашното, смесено с бакпулвера и ванилията и разбъркваме сместа с бъркалка.
Разделяме сместа на 3 равни части - по 430гр. всяка.

Използваме форма с падащ ринг с диаметър 22см.

Покриваме дъното на формата с хартия, а отстрани намазваме с олио. 
Изпичаме първия блата, в предварително загрята фурна на 160°С + вентилатор за около 12 минути. Не препичайте много, защото блата ще стане чуплив.
С нож минаваме по ръба между блата и формата, за да го отделим и след това откопчаваме ринга. Изваждаме блата и го оставяме да се охлади хубаво.
По същия начин изпичаме и останалите два блата. 

Приготвяне на крема:
В купа разбиваме сметаната до стегнат крем с връхчета. 
Ако сметаната е подсладена, не добавяйте цялото количество захар - опитайте и подсладете според вкуса си. Прибавяме сиренето, захарта и ванилията и разбъркваме с бъркалка. Разделяме крема на три части - всяка по 220 грама.

Сглобяване на тортата:
В тортена чиния слагаме първия блат. С помощта на четка, напояваме блата с прясното мляко. Отгоре разпределяме 1/3 от крема. 
Слагаме ринга и продължаваме да редим:
втори блат, напояване с мляко, крем, трети блат, мляко и завършваме с крем.
Прибираме в хладилника за няколко часа. 
Отстраняваме ринга, заглаждаме отстрани тортата с шпатула и поръсваме с кокосови стърготини отгоре и отстрани.




Весела, здрава и щастлива Нова година!