понеделник, 18 декември 2017 г.

Джинджифилови сладки

                                                    


                                                                  източник - от тук
В рецептата на Йоана сладките се приготвят с меласа.Аз нямах и затова използвах три вида захар.
Ако решите да направите джинджифиловите бисквити с меласа, то сложете:100гр.захар, 80гр.мед и 80гр.меласа.

Нужните продукти:
120гр.масло - със стайна температура
45гр. бяла кристална захар
40гр. кафява захар "Демерара"
40гр. тъмна захар "Мусковадо"
1 яйце
80гр. течен мед

1 1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
1/4 ч.л. смлян бахар


350гр. брашно + допълнително за разточване
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер



Начин на работа:
В купа слагаме маслото и захарта, и разбиваме с миксер до гладък крем. Добавяме яйцето, меда, подправките и разбиваме още малко да се обединят продуктите. Прибавяме цялото количество брашно, смесено със солта, содата и бакпулвера. Замесваме меко и нелепнещо тесто. Ако е нужно добавяме още брашно - при мен пое още 40 грама. Увиваме тестото в стреч фолио и прибираме в хладилника за 30 минути.
Върху набрашнен плот, разточваме тестото с дебелина 5мм. Изрязваме фигурки, които нареждаме в тавичка покрита с хартия и печем в предварително загрята фурна на 150⁰С + вентилатор за 8 минути.
Аз покривам тавичката с три пласта хартия, за  да останат светли отдолу и да не ми се припекът.


Когато изстинат могат да се украсят с фондан, айсинг или да се слепят със сладко.



Съхранявайте ги в добре затворена кутия.




 Добър апетит и Весела Коледа!