източник - от тук
За изпичането на погачата използваме тавичка с диаметър 22см.
Нужните продукти:
250мл.прясно мляко
1 пакетче суха мая
1ч.л.захар
400гр.брашно + още 40гр.за доомесване
1/2ч.л.сол
За потапяне на питките:
100гр.разтопен маргарин или масло
За намазване:
1 жълтък + 1-2с.л.прясно мляко
За поръсване:
сусамови семена
Начин на приготвяне:
В леко топлото мляко, слагаме маята и захарта, разбъркваме с бъркалка и оставяме да шупне.
Пресяваме брашното, слагаме солта и шупналата мая. Замесваме меко и нелепнещо тесто - при мен тестото пое още 40грама.
Разделяме тестото на 12 равни части и върху набрашнен плот разточваме всяка с диаметър 11см.
Разтопяваме маргарина (маслото) и потапяме всяка питка в него.
Редим ветрилообразно в тавичка покрита с готварска хартия и оставяме погачата да втаса за 30 минути.
Намазваме с жълтъка, поръсваме със сусама и печем в предварително загрята фурна на 160⁰С + вентилатор до златист загар - за около 25 минути.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар