четвъртък, 8 май 2014 г.

Великенски яйца 2014













КОЗУНАК







Помествам само снимки от моя великденски козунак

Рецептата е от Sneja Ivanova ВИЖ ТУК

Спазих  всичко точчно и се получиха невроятни!
Споделям  рецептата така както я е поместила Снежи!

КОЗУНАК НА КОНЦИ




ПРОДУКТИ:

500 гр.брашно за козунаци
250 мл.пр.мляко
150 гр.захар
2 яйца
1 пак.суха мая
120 гр.кр.масло (най-добре 80гр.масло+40 гр.олио)
2 ванилии
щипка сол
настъргана кора от 1 лимон или 1 портокал
локум
захаросани портокалови корички
1 белтък разбит за намазване отгоре

Разтворяме захарта в прясното мляко,докато се разтопи напълно.Прибавяме и леко разбитите яйца,1/2 от мазнината,която е леко затоплена да се разтопи маслото и настърганата лим.кора.В отделен съд задействаме маята с малко пр.мляко,захар и брашно.Пресяваме брашното 3 пъти и изсипваме ванилията в него.Включваме фурната на 40 градуса и слагаме в нея купата с млечната смес,купата с маята и купата с брашното и оставяме да се затоплят и да се задейства маята.Отнема може би около 30 мин.
В машината за хляб изсипваме първо течните съставки (млечно-яйчената смес),след това добавяме половината от брашното.В единия край слагаме щипка сол и изсипваме останалото брашно.Отгоре в средата правим малко кладенче и изсипваме сместа с маята като леко загръщаме с брашното от контейнера.Включваме машината на програма за тесто с отворен капак и следим.Когато сместа се отдели напълно от стените и се оформи на топка около бъркалките (при мен са 2 бъркалки) започваме да наливаме по малко на етапи останалата 1/2 мазнина.Изливаме малко и изчакваме да се поеме от тестото,след това изливаме пак малко и така докато свърши всичката мазнина.Затваряме капака на хлебопекарната и оставаме да свърши програма.

При тази доза тестото след втасване трябва да изпълни контейнера на машината до горе.Ако при изтичане на програмата не е втасало толкова го прехвърляме в загрятата предварително на 40 градуса фурна и изчакваме да втаса.


Изваждаме тестото на плота,намазан предварително с малко олио.Аз го слагам на силиконова подложка,специална за месене и печене,която също бях сложила във фурната,заедно с тестото за да е топличка.Намазваме си ръцете с олио и започваме леко да издърпваме и загръщаме тестото.Това повтаряме 10-на пъти,без да го месим и натискаме.

Разделяме на две за два козунака.От всяка час правим по два или три фитила в зависимост от формата,която искаме да придадем, като изтегляме леко с ръце да се удължат.Разтваряме леко всеки фитил и наслагваме парченца локум и порт.корички.Съответно можем да заменим с плънка по наше желание.


Загръщаме внимателно всеки фитил,леко поиздърпваме и усукваме.Ако тестото ни лепне си мажем всеки път по малко ръцете с олио.Оформяме в желаната от нас форма и слагаме готовите козунаци в заслани с хартия за печене форми.Отново връщаме в топлата фурна(включена постоянно на 40 градуса) и изчакваме второто втасване около 40 минути.Този път не ги оставаме да се надуят напълно,тъй като това ще стане и при самото изпичане.Намазваме ги отгоре внимателно с разбития белтък и ако искаме ги ръсим със захар и обелени бадеми.Както са вътре козунаците ,след около 40 мин.,засилваме фурната на 180-190 градуса( в зависимост от фурната) на вентилатор.Аз ги пеках на 185 градуса около 40 минути.Вадим готовите козунаци веднага от формите върху скара за да не се навлажнят и оставаме да изстинат.
ЗАБЕЛЕЖКА:
Аз  ги намазах с белтък,но не ги наръсих със захар преди печене тъй като по-лесно загаря така захарта.След като ги извадих от фурната ги намазах с предварително направен гъст захарен сироп и веднага ги наръсих със захарта.


От тази доза направи 2 средно големи козунака


Ако се спазват тези указания се получават много вкусни и на конци козунаци,което си личи и от снимките по-долу.
ЗАПОМНЕТЕ:
*  Много важно е брашното да е със високо съдържание на глутен.В момента се продават такива брашна за козунаци.
*  Маята да не е с изтекъл срок.Аз затова я задействам предварително.Ако не шупне в началото няма да се получи и козунака.
*  Всички продукти,включително и формите за печене се затоплят предварително.
*  Брашното се пресява 2-3 пъти за да влезе въздух в него
*  Да се изчака хубаво да втаса първия път,както съм описала в рецептата
*  И последно,също много важно е самото печене.Всеки преценя според фурната си.
       А сега се насладете на моя козунак.....