Нужните продукти :
3 яйца
120гр. захар
100мл. сметана - (аз използвах "Хопла")
500гр. маскарпоне
какао за поръсване
Бишкоти "Савоярди" - 1голям пакет ( вътре са 4 пакетчета )
За напояване на бишкотите:
100мл. прясно мляко + сока на 1 портокал
За поръсване:
тъмно какао
Начин на приготвяне :
Отделят се жълтъците от белтъците.
Най-напред се разбиват белтъците с 3с.л. от общата захар (120гр.) на сняг.
Отделно разбиваме сметаната до устойчиви връхчета.
Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато станат на пухкав крем и утроят количеството си.
Към разбитите жълтъци добавяме маскарпонето и разбиваме с миксер до получаване на гладък крем.
Добавяме сметаната и белтъците, като разбъркваме крема със силиконова шпатула с въртеливи движения от долу на горе.
В купичка сипваме 200мл. прясно мляко и към него добавяме сока на 1 портокал.
Аз махам дъното на формата и я поставям в тортена чиния.
Всяка от бишкотите се потапя в прясното мляко, веднага се изважда без да се задържа и се подрежда във формата. Запълваме празните местенца с малки парченца бишкоти.
Редуваме: бишкоти - крем, бишкоти - крем, бишкоти - крем.
Кремът като количество е достатъчен точно за три реда, при размер на формата 23см.
Прибираме в хладилника и е хубаво да престои едно денонощие.
За по- удобно, отделяме с нож тирамисуто от формата, като правим една обиколка по периферията и чак след това откопчаваме ринга. Отстрани украсяваме с филирани бадеми.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар