понеделник, 12 май 2014 г.

ПОРТОКАЛОВО ТИРАМИСУ




Продукти :

3яйца
120гр.захар
100мл.сметана - (аз използвам "Хопла")
500гр.маскарпоне
какао за поръсване
Бишкоти "Савоярди" - 1голям пакет ( вътре са 4 пакетчета )

За напояване на бишкотите:

100мл.прясно мляко + сока на 1 портокал




*В някои магазини на етикета е отбелязано -" Бишкоти за тирамису" , но дори и да не е , могат да се познаят по това ,че са по тънички от обикновените и са посипани със захар.

Приготвяне :

Отделят се жълтъците от белтъците. 
Най-напред се разбиват белтъците с 3 суп.лъж.от общата захар (120гр) на сняг.
Отделно разбиваме сметаната до средна твърдост.
Жълтъците се разбиват със захарта докато станат на пухкав крем.

Към разбитите жълтъци добавяме маскарпонето , сметаната и белтъците. Целият крем се разбива с миксера до хомогенност .




 В съд сипваме  малко малко прясно мляко , в което изстискваме сока на 1 портокал.


Приготвяме форма с откопчаващ механизъм.



Аз махам дъното на формата и я поставям в тортена чиния.
Всяка от бишкотите  се потопява в прясното мляко , веднага се изважда  без да се задържа да се напоява  и се  подрежда във формата.Запълваме празните местенца с малки парченца бишкоти.



Следва стандартната процедура - крем ; бишкоти ;крем бишкоти ;крем.Общо - три реда бишкоти.



























Кремът като количество е достатъчен точно за три реда, при размер на формата 23см.

Слагаме в хладилника. Хубаво е да отстои 24 часа ,но и по-малко - не е проблем.


Преди да нарежем сладкиша поръсваме обилно с какао. Най- добре какаото да е тъмно.


За по- удобно отделяме с нож тирамисуто от формата ,като правим  една обиколка по периферията и чак след това откопчаваме . Отстрани украсяваме с филирани бадеми.



Добър апетит!