понеделник, 12 май 2014 г.

ПОРТОКАЛОВО ТИРАМИСУ




Нужните продукти :
3 яйца
120гр. захар
100мл. сметана - (аз използвах "Хопла")
500гр. маскарпоне
какао за поръсване
Бишкоти "Савоярди" - 1голям пакет ( вътре са 4 пакетчета )

За напояване на бишкотите:
100мл. прясно мляко + сока на 1 портокал

За поръсване:
тъмно какао

Начин на приготвяне :
Отделят се жълтъците от белтъците. 
Най-напред се разбиват белтъците с 3с.л. от общата захар (120гр.) на сняг.
Отделно разбиваме сметаната до устойчиви връхчета.
Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато станат на пухкав крем и утроят количеството си.
Към разбитите жълтъци добавяме маскарпонето и разбиваме с миксер до получаване на гладък крем.
Добавяме сметаната и белтъците, като разбъркваме крема със силиконова шпатула с въртеливи движения от долу на горе.



В купичка сипваме  200мл. прясно мляко и към него добавяме сока на 1 портокал.
Приготвяме форма с откопчаващ механизъм.


Аз махам дъното на формата и я поставям в тортена чиния.
Всяка от бишкотите  се потапя в прясното мляко, веднага се изважда  без да се задържа  и се  подрежда във формата. Запълваме празните местенца с малки парченца бишкоти. 


Редуваме: бишкоти - крем, бишкоти - крем, бишкоти - крем. 



























Кремът като количество е достатъчен точно за три реда, при размер на формата 23см.
Прибираме в хладилника и е хубаво да престои едно денонощие.
Преди да нарежем сладкиша поръсваме обилно с какао.


За по- удобно, отделяме с нож тирамисуто от формата, като правим  една обиколка по периферията и чак след това откопчаваме ринга. Отстрани украсяваме с филирани бадеми.



Добър апетит!