неделя, 11 май 2014 г.

Коледни шоколадови бонбони


                                            източник - от тук

 Нужните продукти:  
30гр. сушени кайсии
100гр. сушени смокини
15гр. стафиди
1 щипка млян карамфил
1 щипка канела
2-3 с.л. уиски или коняк
3-4 с.л. ябълково желе (или кайсиево)
сироп от джинджифил или мед
100гр. орехи - нарязани на не много едро

За глазурата:
200гр. черен шоколад - начупен на парченца 

За поръсване:
натурално какао

Начин на приготвяне:
В купата на блендера слагаме сушените плодове, подправките, алкохола и желето. Смиламе всичко до гъста и лепкава смес.
Добавяме орехите и разбъркваме.
С добре намаслени ръце, оформяме топчета с размер на череша, които подреждаме върху лист готварска хартия.
Разтопяваме половината шоколад на водна баня, дърпаме съда от котлона и добавяме останалата част от шоколада. Бъркаме с лъжица докато се разтопи и получи гладка смес.
С помощта на вилица и лъжица, овалваме всеки бонбон в шоколад и пренасяме върху решетка, за да се отцеди излишния шоколад. 
Оставяме бонбоните на стайна температура, докато шоколада се втвърди напълно.
Преди поднасяне, поръсваме шоколадовите бонбони с какао.
Съхраняваме в добре затворена кутия. 
Освен за почерпка, са идеални и за подарък на любими хора.


Добър апетит!