неделя, 11 май 2014 г.

ШОКОЛАДОВИ ДОМАШНИ ТРЮФЕЛИ


Много пъти ми са попадали рецепти за домашно приготвени бонбони, но съм си казвала - да може да са по-полезни ,но друго са купените. Днес обаче се изкуших от рецептата на Татяна Михова виж ТУК и реших да опитам. Много са вкусни! Още не са се втвърдили ,а вече започнах да ги хапвам. Няма да се задържат дълго, а дъщеря ми се чудеше кой ще ги яде!?
 Спазих точно рецептата - само не добавих карамфил. Според мен могат да се използват плодове и ядки пожелание.Смокините и кайсиите ги нарязах на дребно за да улесня блендера. Използвах уиски с мед,затова добавих много малко мед - на върха на лъжицата.Шоколадът с 52% се оказа много удобен за работа -аз го купих от "Лидъл"-намерих го до сметаните , а не където са другите шоколади под надписа "Шоколад за готвене". Не намерих ябълково желе,затова използвах кайсиево.

А ето и 
ПРОДУКТИТЕ :

30 гр. сушени кайсии
100 гр. сушени смокини
15 гр. стафиди
1 щипка млян карамфил
1 щипка канела
2-3 с.л. уиски или коняк
100 гр. орехи
4 с.л. ябълково желе
сироп от джинджифил или мед
200 гр. черен сладкарски шоколад, 50-55 % какао


ПРИГОТВЯНЕ:
Всички сушени плодове, ядки и аромати се смесват в кухненски блендер. Наливат се уискито и ябълковото желе. Импулсно, съставките се докарват до едно смляна, гъста и лепкава смес. Ако уредът много се тормози, защото му е сухо, добавете още алкохол и желе.
С добре намаслени ръце, се оформят топчета колкото едра череша, които се подреждат върху лист хартия за печене.
Шоколадът се разтапя на водна баня, като половината от него се добавя чак, след като първата част вече се е разтопила. Разбърква се до пълно стопяване, извън котлона. С помощта на вилица и лъжица, топките с ядки и плодове се овалват от всички страни в шоколада. Пренасят се внимателно върху решетка, за да се отцеди излишният шоколад. Около 20 минути по-късно, се пренасят (с 2 вилици) върху лист хартия за печене, за да изстинат в топчеста форма с гладко дъно. Оставят се на стайна температура за няколко часа, докато шоколадът се втвърди напълно.
Преди поднасяне, шоколадовите бонбони се поръсват с натурално какао. 
Съхраняват се в картонена кутия. 
Освен за почерпка, са идеални и за подарък на любими хора.Добър апетит!