Продукти за два козунака:
500гр. брашно за козунаци
250мл. прясно мляко
150гр. захар - използвах 160гр.
2 яйца
120гр. краве масло (най-добре 80гр. масло + 40гр. олио)
1пакетче суха мая - 7гр.
щипка сол
ванилия, ром
настъргана кора от лимон или портокал
махлеб*
По желание стафиди, локум или шоколад.
За намазване:
1 цяло яйце разбито леко
За поръсване:
филирани бадеми
захар
- Освен с масло и олио, пробвах козунака само със свинска мас. Стана много вкусен и се запази мек няколко дни.
- За намазване разбих 1 цяло яйце с вилица. Поръсването е по желание - филирани бадеми, орехи.
- Захарта за поръсване се напръсква леко с вода и се обърква да се навлажни цялата.
Рецептата е на Sneja от тук.
Спазих
всичко точно и се получиха невроятни! Замесих на ръка.
Начин на приготвяне:
Включваме
фурната на 40 градуса и подготвяме продуктите.
1. Пресяваме
брашното три пъти, добавяме ванилията и го слагаме в дълбока купа.
2. Смесваме маята с 1с.л. захар, 1с.л. брашно
и 50мл. леко затоплено прясно мляко.
3. Разтопяваме маслото на водна баня и добавяме олиото.
4. Разтваряме захарта в останалото прясното мляко (200мл), докато се разтопи
напълно.
Прибавяме и
леко разбитите яйца, като млякото трябва да е топло, а не горещо за да не се
сварят яйцата.
Слагаме
настърганата лимонова кора и 1/2 от мазнината (около 6 супени лъжици).
5. Поставяме във фурната купата с брашното, купата с маята и купата с
яйчено-млечната смес.
Щом маята
изпълни купичката (отнема около 30 мин.) изваждаме всичко и се захващаме с
измесването.
6. Слагаме солта в единия край на брашното, правим кладенче и сипваме млечно - яйчената смес заедно с шупналата маята.
По желание
можем да сложим и махлеб.
Замесваме
меко тесто, като добавяме останала мазнина на няколко пъти.
Изливаме
малко, месим да се поеме от тестото, след това изливаме пак малко и така
докато свърши всичката мазнина.
Не изключваме фурната, оставяме я на 40 градуса.
7. Тестото поставяме в купа и покриваме с фолио. Оставяме във фурната докато втаса и изпълни купата до горе. Отнема около 2 часа.
8. Изваждаме тестото на плота, намазан предварително с малко олио. Намазваме си
ръцете с олио и започваме леко да издърпваме и загръщаме тестото. Това повтаряме
10-на пъти, без да го месим и натискаме.
Разделяме тестото на
две - за два козунака. От всяка час правим по три фитила, като изтегляме леко
с ръце да се удължат. Разтваряме леко всеки фитил и поставяме парченца
локум. Сплитаме на плитка и слагаме готовите козунаци в застлани с хартия
за печене форми.
9. Отново
връщаме в топлата фурна (включена постоянно на 40 градуса) и изчакваме второто
втасване около 40 минути. Този път не ги оставаме да се надуят напълно, тъй като
това ще стане и при самото изпичане.
Намазваме ги
отгоре внимателно с разбитото яйце и поръсваме със захар и филирани бадеми.
Увеличаваме
температурата на 160 градуса и печем около 30/40 мин. Можем да проверим дали са
изпечени с дървено шишче. Не ги печете дълго, защото после ще са сухи.
10. Вадим
готовите козунаци веднага от формите върху скара за да не се навлажнят и
оставаме да изстинат.
*Махлеб е
изключително популярна подправка в арабската кухня - приготвя се от смлените
костилки на специален сорт череши и точно за това ухае на череши. Можете да
купите от тук.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар