неделя, 11 май 2014 г.

КОЗУНАК НА КОНЦИ



Продукти за два козунака:

500гр.брашно за козунаци
250мл.прясно мляко
150гр.захар - аз използвах 160гр.
2яйца
120гр. краве масло (най-добре 80гр.масло + 40гр.олио)
1пакетче суха мая - 7гр.
щипка сол
ванилия,ром
настъргана кора от лимон или портокал
махлеб*
По желание стафиди,локум или шоколад.

За намазване:  

1 цяло яйце разбито леко

За поръсване: 

филирани бадеми
захар
  
  • Освен с масло и олио,пробвах козунака само със свинска мас.Става много вкусен и се запазва мек няколко дни.
  •  За намазване разбих 1 цяло яйце с вилица.Поръсването е по желание  - филирани бадеми,орехи. 
  • Захарта за поръсване се напръсква леко с вода и се обърква да се навлажни цялата.
Рецептата е на Sneja от тук.



Спазих  всичко точно и се получиха невроятни! Замесих на ръка.

Начин на приготвяне:


Включваме фурната на 40 градуса и подготвяме продуктите.

1).Пресяваме брашното три пъти,добавяме ванилията и го слагаме в дълбока купа.
 
2).Смесваме маята,1суп.лъж.захар,1суп.лъж.брашно и добавяме 50мл. леко затоплено прясно мляко.

3).Разтопяваме маслото на водна баня и добавяме олиото.


4).Разтваряме захарта в останалото прясното мляко(200мл),докато се разтопи напълно.

Прибавяме и леко разбитите яйца,като млякото трябва да е топло,а не горещо за да не се сварят яйцата. 
Слагаме настърганата лимонова кора и 1/2 от мазнината (около 6 супени лъжици).

5).Поставяме във фурната купата с брашното,купата с маята и купата с яйчено-млечната смес.

Щом маята изпълни купичката (отнема около 30 мин.) изваждаме всичко и се захващаме с измесването.

6).Слагаме солта в единия край на брашното,правим кладенче по средата на брашното и сипваме млечната смес и маята. 

По желание можем да сложим махлеб.
Замесваме меко тесто,като добавяме останала мазнина на няколко пъти.
Изливаме малко и изчакваме да се поеме от тестото,след това изливаме пак малко и така докато свърши всичката мазнина.

 Не изключваме  фурната,оставяме я на 40градуса.


7).Покриваме купата с готовото тесто,с фолио и оставяме да втаса във фурната докато я изпълни до горе.Отнема около 2 часа.


8).Изваждаме тестото на плота,намазан предварително с малко олио.Намазваме си ръцете с олио и започваме леко да издърпваме и загръщаме тестото.Това повтаряме 10-на пъти,без да го месим и натискаме.

Разделяме на две за два козунака.От всяка час правим по  три фитила,като изтегляме леко с ръце да се удължат.Разтваряме леко всеки фитил и поставаме парченца локум.Сплитаме на плитка и слагаме готовите козунаци в застлани с хартия за печене форми.

9).Отново връщаме в топлата фурна(включена постоянно на 40 градуса) и изчакваме второто втасване около 40 минути.Този път не ги оставаме да се надуят напълно,тъй като това ще стане и при самото изпичане.
Намазваме ги отгоре внимателно с разбитото яйце и поръсваме със захар и филирани бадеми.
Увеличаваме температурата на 160 градуса и печем около 30/40 мин.Можем да проверим дали са изпечени с дървено шишче.Не ги печете дълго,защото после ще са сухи.

10).Вадим готовите козунаци веднага от формите върху скара за да не се навлажнят и оставаме да изстинат.

*Махлеб е изключително популярна подправка в арабската кухня; приготвя се от смлените костилки на специален сорт череши и точно за това ухае на череши.Можете да купите от тук.


Добър апетит!