неделя, 11 май 2014 г.

КОЗУНАК НА КОНЦИ



Продукти за два козунака:

500гр. брашно за козунаци
250мл. прясно мляко
150гр. захар - използвах 160гр.
2 яйца
120гр. краве масло (най-добре 80гр. масло + 40гр. олио)
1пакетче суха мая - 7гр.
щипка сол
ванилия, ром
настъргана кора от лимон или портокал
махлеб*
По желание стафиди, локум или шоколад.

За намазване:  
1 цяло яйце разбито леко

За поръсване: 
филирани бадеми
захар
  • Освен с масло и олио, пробвах козунака само със свинска мас. Стана много вкусен и се запази мек няколко дни.
  •  За намазване разбих 1 цяло яйце с вилица. Поръсването е по желание - филирани бадеми, орехи. 
  • Захарта за поръсване се напръсква леко с вода и се обърква да се навлажни цялата.

Рецептата е на Sneja от тук.

Спазих  всичко точно и се получиха невроятни! Замесих на ръка.

Начин на приготвяне:


Включваме фурната на 40 градуса и подготвяме продуктите.

1. Пресяваме брашното три пъти, добавяме ванилията и го слагаме в дълбока купа.
 
2. Смесваме маята с 1с.л. захар, 1с.л. брашно и 50мл. леко затоплено прясно мляко.

3. Разтопяваме маслото на водна баня и добавяме олиото.


4. Разтваряме захарта в останалото прясното мляко (200мл), докато се разтопи напълно.

Прибавяме и леко разбитите яйца, като млякото трябва да е топло, а не горещо за да не се сварят яйцата. 
Слагаме настърганата лимонова кора и 1/2 от мазнината (около 6 супени лъжици).

5. Поставяме във фурната купата с брашното, купата с маята и купата с яйчено-млечната смес.

Щом маята изпълни купичката (отнема около 30 мин.) изваждаме всичко и се захващаме с измесването.

6. Слагаме солта в единия край на брашното, правим кладенче и сипваме млечно - яйчената смес заедно с шупналата маята. 

По желание можем да сложим и махлеб.
Замесваме меко тесто, като добавяме останала мазнина на няколко пъти.
Изливаме малко, месим да се поеме от тестото, след това изливаме пак малко и така докато свърши всичката мазнина.

 Не изключваме  фурната, оставяме я на 40 градуса.


7. Тестото поставяме в купа и покриваме с фолио. Оставяме във фурната докато втаса и изпълни купата до горе. Отнема около 2 часа.


8. Изваждаме тестото на плота, намазан предварително с малко олио. Намазваме си ръцете с олио и започваме леко да издърпваме и загръщаме тестото. Това повтаряме 10-на пъти, без да го месим и натискаме.
   

Разделяме тестото на две - за два козунака. От всяка час правим по три фитила, като изтегляме леко с ръце да се удължат. Разтваряме леко всеки фитил и поставяме парченца локум. Сплитаме на плитка и слагаме готовите козунаци в застлани с хартия за печене форми.

9. Отново връщаме в топлата фурна (включена постоянно на 40 градуса) и изчакваме второто втасване около 40 минути. Този път не ги оставаме да се надуят напълно, тъй като това ще стане и при самото изпичане.
Намазваме ги отгоре внимателно с разбитото яйце и поръсваме със захар и филирани бадеми.
Увеличаваме температурата на 160 градуса и печем около 30/40 мин. Можем да проверим дали са изпечени с дървено шишче. Не ги печете дълго, защото после ще са сухи.

10. Вадим готовите козунаци веднага от формите върху скара за да не се навлажнят и оставаме да изстинат.

*Махлеб е изключително популярна подправка в арабската кухня -  приготвя се от смлените костилки на специален сорт череши и точно за това ухае на череши. Можете да купите от тук.


                                          Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар