четвъртък, 8 май 2014 г.

ТОРТА РАФАЕЛО


                                                             по рецепта - от тук          
Много вкусна торта, която  е хубаво да направим два дни по-рано, защото колкото повече стои, толкова по-вкусна става. Тази торта се приготвя много лесно и винаги се получава, така че дори да ви е първата торта ще се справите без проблем и резултата след като я опитате ще бъде: "Ауууу".

Формата е с диаметър 22см. Тортата е с три блата.

За блатовете са ни нужни :
6 яйца
180гр.захар
160гр.брашно
1 ванилия

За напояване на блатовете:
1ч.ч. прясно мляко  - по 8-9 супени лъжици на блат

За крема :
250гр. масло - на стана температура
140гр. кокосови стърготини
100гр. бял шоколад
1 консерва подсладено кондензирано мляко - 397гр.

 

Използвала съм и двата вида кондензирано мляко - винаги се получава.






За поръсване:
още малко кокосови стърготини

Приготвяне на блатовете:
Правила съм тортата много пъти и отдавна не разделям белтъци от жълтъци. Блатовете стават невероятни, а и спестявам излишно суетене и миене. Разбивам яйцата със захарта в дълбока купа за 8 минути на 2 степен на миксера. Получава се пухкав крем, който почти изпълва купата. Добавям брашното смесено с ванилията и разбивам на 1 степен на миксера за 40 секунди, колкото да се обединят продуктите, сместа трябва да остане пухкава.
Аз претеглих общото количество и мога да кажа, че ако някой предпочете моя начин, спокойно да отдели по 190/200гр. за блат.
Покривам дъното на откопчаваща се форма с хартия, поставям ринга и закопчавам.
Слагам формата на електронното кантарче и отмервам 200грама.
Изпичам блата в предварително загрята фурна на 160°С на най-долното ниво, с програма-горно и долно печене + вентилатор за 13 минути - до бледо розов цвят.
Оставям леко да се охлади, откопчавам и придърпвам блата с хартията настрани да си почива.
Нова хартия и същата процедура по втория и третия блат.


Докато блатовете се охлаждат, приготвям крема.

Приготвяне на крема:  
Шоколада разтопих на водна баня.
В купа смесих маслото, шоколада, кондензираното мляко и разбих с миксера.
Добавям кокосовите стърготини и отново с миксера за кратко.

Сглобяване на тортата:
Поръсих дъното на чинията с малко стърготини и започнах подреждането на тортата:
Слагам първия блат. С помощта на четка напоих с прясно мляко блата - около 8-9супени лъжици и отгоре покрих с крем.
Втори блат, напоих с мляко, крем.
Трети блат, напоих с мляко, крем.
Заделям малка част от крема и съвсем леко намазвам тортата отстрани, колкото да могат да залепнат кокосовите  стърготини.
Оставих в хладилника за около 5 часа.
Тортата е с меки блатове и много нежен крем, а ягодите според мен са задължителни.
Понякога поръсвам тортата с карамелизирани кокосови стърготини.
 Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар