четвъртък, 8 май 2014 г.

ТОРТА РАФАЕЛО




Много вкусна торта,която е хубаво да направим два дни по-рано,защото колкото повече стои,толкова по-вкусна става.Тази торта се приготвя много лесно и винаги се получава,така че дори да ви е първата торта ще се справите без проблем и резултата след като я опитате ще бъде:"Ауууу".

Формата е с диаметър 22см. Тортата е с три блата.

За сместа са ни нужни :
6 яйца
180гр.захар
160гр.брашно
1 ванилия

За напояване на блатовете:
1ч.ч. прясно мляко  - по 8-9 супени лъжици на блат


За крема :
250гр.масло-на стана температура
140гр.кокосови стърготини
100гр.бял шоколад
1 консерва подсладено кондензирано мляко-397гр.

 

Използвала съм и двата вида кондензирани млека - винаги се получава.






За поръсване :
още малко кокосови стърготини

Приготвяне на блатовете:
Правила съм тортата много пъти и отдавна не разделям белтъци от жълтъци.Блатовете стават невероятни,а и спестявам излишно суетене и миене.Ако решите да използвате този начин,то разбийте яйцата със захарта в дълбока купа за 8 минути на 2 степен на миксера.Получава се пухкав крем,който почти изпълва купата.Добавете ванилията и цялото брашното,и разбийте на 1 степен на миксера за 40 секунди,колкото да се обединят продуктите.Все пак всеки трябва да прецени времето за разбиване според миксера си,но тайната е да получим пухкава смес.

Аз претеглих общото количество и мога да кажа,че ако някой предпочете моя начин,спокойно да отдели по 190/200гр. за блат.
Покривам дъното на откопчаваща се форма с хартия,поставям ринга и закопчавам.
Слагам формата на електронното кантарче,изчиствам тарата (занулявам) и отмервам 200грама.Това е,отива във фурната.

Изпекох в предварително загрята фурна на 160градуса,на най-долно ниво,с програма-горно и долно печене + вентилатор за 13 минути-до бледо розов цвят.
Оставям леко да се охлади,откопчавам и придърпвам блата с хартията настрани да си почива.
Нова хартия и същата процедура по втория и третия блат.

 
 


  









Докато блатовете изстиваха се заех с крема.

Приготвяне на крема:  
Шоколада разтопих на водна баня.
В купа смесих маслото,леко охладения шоколад, кондензираното мляко и разбих с миксера.
Добавям кокосовите стърготини и отново с миксера за кратко.

Сглобяване на тортата:
Поръсих дъното на чинията с малко стърготини и започнах подреждането на тортата:
Слагам първия блат.С помощта на четка напоих с прясно мляко блата-около 8-9супени лъжици и отгоре покрих с крем.
Втори блат,напоих с мляко,крем.
Трети блат,напоих с мляко,крем.
Заделяме една част от крема да намажем тортата отстрани-съвсем леко,колкото да могат да залепнат кокосовите  стърготини.
Оставих в хладилника за около 5 часа.

 Ето и моята торта по идея  на Maria Miteva Hristou ,а рецептата е ОТ ТУК.


Тортата е с меки блатове и много нежен крем. Наистина ягодите допълват много вкуса и според мен са задължителни.





Добър апетит!

Тук слагам снимки на торта "Рафаело" поръсена с карамелизирани кокосови стърготини.








 Добър апетит!