събота, 22 август 2015 г.

ПЕЧЕНИ ЧЕШКИ БУХТИ




Тези бухти са изключително лесни за приготвяне и са невероятно меки, ароматни и много вкусни. Не се пържат и точно за това отиват в графа неустоимо любими. Моето вдъхновение е от ТУК.


Продукти:
240мл. прясно мляко
60мл. вода
1 пакетче суха мая (френска - 11гр.)
540гр. брашно
1 яйце
90гр. захар
1/2ч.л. сол - 2гр.
90мл. олио (85гр.)
течна есенция ром, лимон, ванилия
  • 3-4 супени лъжици брашно за поръсване на повърхността и на тестото след втасване
  • пудра захар за поръсване
  • олио за намасляване на бухтите 


Начин на приготвяне:
В купа слагаме брашното, яйцето, захарта, солта, олиото и есенцията.
 
Смесваме топлото мляко и водата, и към тях добавяме маята с 1с.л.захар (от общото количество). Оставяме за 5минути на топло да шупне и я прибавяме към останалите продукти. Получаваме леко лепнещо тесто. Като загребваме от дъното на купата и издърпваме тестото нагоре, месим в продължение на 10 минути.


Оставяме да втаса на топло докато увеличи обема си.

Аз сложих във фурната, като покрих тестото с чиния и оставих на 50 градуса, докато се напълни догоре купата. 

Набрашняваме плота и изсипваме тестото. Не го премесваме. С набрашнени ръце притискаме и оформяме квадратна кора с дебелина 1см. Приблизително се получава кора с размери 35см. на 35см.(може и малко по-голяма). Режем на квадрати със страна 5см. В средата на всеки квадрат поставяме лъжичка гъсто сладко - такова каквото обичаме и завиваме на бухчичка, като внимаваме да не изтече. Нареждаме топчетата в застлана с хартия тавичка и оставяме отново да втасат.


Отново ги сложих  във фурната на 50°C, без да ги покривам.



Изваждаме втасалите понички и с помощта на четка, нежно ги намазваме с олио.

Връщаме във фурната, увеличаваме градусите на 170  и печем за около 30 минути.
Аз не изчаках предварително да се загрее фурната до 170°C, а направо сложих. Поничките продължиха да бухват и се изпекоха чудесно.


След като са готови, отново мажем леко с олио и покриваме с кърпа. Оставяме да се задушат.
Преди сервиране, поръсваме обилно с пудра захар. Можем да ги поднесем с чинийка от същото сладко.
Опитайте ги и вие - със сладко от малини или горски плодове са невероятно вкусни.


Добър апетит!
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар