събота, 22 август 2015 г.

ПЕЧЕНИ ЧЕШКИ БУХТИ




Тези бухти са изключително лесни за приготвяне и са невероятно меки,ароматни и мнооого вкусни.Не се пържат и точно за това отиват в графа неустоимо любими.Моето вдъхновение е от ТУК.


Продукти:
240мл.прясно мляко
60мл.вода
1пакетче суха мая(френска-11гр.)
540гр.брашно
1яйце
90гр.захар
1/2ч.л.сол - 2гр.
90мл.олио (85гр.)
течна есенция ром,лимон,ванилия
  • 3-4 супени лъжици брашно за поръсване на повърхността и на тестото след втасване
  • пудра захар за поръсване
  • олио за намасляване на бухтите 


Начин на приготвяне:
В купа слагаме брашното,яйцето,захарта,солта,олиото и есенцията.
 
Смесваме топлото мляко и водата,и към тях добавяме маята с 1с.л.захар(от общото количество).Оставяме за 5минути на топло да шупне и я прибавяме към останалите продукти.Получаваме леко лепнещо тесто.Като загребваме от дъното на купата и издърпваме тестото нагоре,месим в продължение на 10 минути.


Оставяме да втаса на топло докато увеличи обема си.

Аз сложих във фурната,като покрих тестото с чиния и оставих на 50 градуса,докато се напълни догоре купата. 

Набрашняваме плота и изсипваме тестото.Не го премесваме.С набрашнени ръце притискаме и оформяме кора с дебелина 1см.Приблизително се получава кора с размери 35см. на 35см.(може и малко по-голям).Режем на квадрати със страна 5 см.В средата на всеки квадрат поставяме лъжичка гъсто сладко-такова каквото обичаме и завиваме на бухчичка,като внимаваме да не изтече.Нареждаме топчетата в застлана с хартия тавичка и оставяме отново да втасат.


Аз сложих пак във фурната,без да ги покривам.



Изваждаме втасалите понички и с помощта на четка,нежно ги намазваме с олио.

Връщаме във фурната,увеличаваме градусите на 170  и печем за около 30 мин.
Аз не изчаках предварително да се загрее фурната,а направо сложих.Поничките продължиха да бухват и се изпекоха чудесно.


След като са готови,отново мажем леко с олио и покриваме с кърпа.Оставяме да се задушат.
Преди сервиране,поръсваме обилно с пудра захар.Можем да ги поднесем с чинийка от същото сладко.
Опитайте ги и вие - със сладко от малини или горски плодове са невероятно вкусни.


Добър апетит!