петък, 14 август 2015 г.

КЮФТЕТА С БЯЛ СОС



Представям ви една рецепта за много вкусни кюфтета с бял сос,които се приготвят толкова лесно.


Ето и нужните продукти за кюфтенцата:
1кг.свинска кайма - около 15бр.кюфтета
1 яйце
1 главичка лук
2 филийки хляб или (2супени лъжици галета + 2супени лъжици вода)
червен пипер
кимион
чубрица
1равна кафена лъжица сол

За соса:
1морков
2яйца (или само 2 жълтъка)
4с.л.брашно
1с.л.пикантина
200мл.прясно мляко
200мл.вода + още 700мл.
200гр.кисело мляко(1/2 кофичка)
кимион
пресен магданоз

Начин на приготвяне:
Омесих каймата с 1 яйце,средата на 2 филийки хляб напоени в прясно мляко и леко отцедени,една главичка ситно нарязан лук,чубрица,малко червен пипер и кимион.Покрих я с фолио,за да не хване коричка  и оставих да постои в хладилника за няколко часа.Оформих кюфтетата с леко навлажнени с вода ръце.
В 5 - 6 супени лъжици олио,изпържих  кюфтета на средна степен от мощността на котлона(при мен на 4 от 6 степени) без да ги овалвам в брашно.Ако е много силен котлона,бързо ще изгорят и мазнината ще се препържи.

Има рецепти в които кюфтетата се омесват с ориз,или се овалват в брашно и се варят,но аз предпочитам пържени по две причини:
1.След като се сварят с ориз,кюфтетата стават едни рошави.
2.Когато се варят кюфтетата стават твърди. 
Така,че аз предпочитам пържени,защото са по-вкусни и пухкави.


Сега остава да направим соса и за тази цел в дълбок съд  разбиваме с телена бъркалка:
2 жълтъка
4 супени лъжици брашно - с връх*
200мл.прясно мляко
200мл.вода
200гр.кисело мляко
Задължително прецеждаме сместа, ако искаме да получим гладък сос. 

*Аз сложих 2 лъжици брашно и 2 лъжици пшенично нишесте


В тенджерка прецеждаме мазнината,в която сме пържили кюфтетата.Добавяме 1 морков настърган на ситно,запържваме за няколко секунди,колкото да омекне, прибавяме яйчения сос,1 супена лъжица пикантина,бъркаме с бъркалката и наливаме 700мл.вода.Варим соса на умерен огън и щом започне да завира,намаляваме котлона на 2 степен и оставяме да къкри до желаната от нас гъстота.Ако искаме да стане по-бързо сгъстяването,можем да намалим водата на 600милилитра.Към края овкусяваме със смлян кимион и ако е нужно малко сол.Може да добавим и малко чубрица.

Слагаме кюфтетата в соса,разбъркваме и поръсваме с пресен магданоз.






Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар