петък, 16 септември 2016 г.

ЛЯТНА МАНДЖА С ПРЕСНИ ДОМАТИ



Какво да ви кажа за тази манджичка-аз я свързвам с моето детство,когато баба и мама я приготвяха с домашни зеленчуци, и прашни и изгладнели от игра,хапвахме с топъл хляб и се облизвахме.А когато вътре имаше и люта чушка,е тогава се чуваше едно присъскване, ама беше вкусно,вкусно.
Та за тази лятна вкусотия няма точни пропорции-нужни са стар лук,зелени и червени чушка(може и само зелени,но червените дават една допълнителна сладост),домати-ама селски,не от тези пластмасовите,с който ни заляха,сол,захар,олио-повечко,червен пипер и пожелание люта чушка.


Продукти:
2-3 глави лук
3 червени чушки
4-5 зелени чушки
10-12 домата
сол на вкус
захар на вкус
червен пипер
пресен магданоз

Нарязваме лука на ситно и в съд с повечко олио го запържваме под капак,докато омекне и стане леко прозрачен.Щом това се случи,прибавяме чушките нарязани на кубчета,разбъркваме и оставяме да се задушават(под капак)на средна степен на котлона.


Зеленчуците започват да отделят вода,така че ги оставяме да се готвят докато омекнат.


Започваме да добавяме обелените и нарязани на ситно домати,посоляваме,слагаме 2 супени лъжици захар,червен пипер,захлюпваме с капака и оставяме всичко да се готви на бавен огън.


Кога е готова?Когато след няколко часа къкрене,остане на мазнина-зеленчуците са се обединили и се топят в устата.



Добър апетит!