четвъртък, 22 септември 2016 г.

МНОГОЗЪРНЕСТИ БЛОКЧЕТА



Тези блокчета са невероятно вкусни.Благодаря на Йоана за чудесната рецепта.Непременно трябва да ги опитате,приготвят се много лесно и бързо свършват.



Ето и нужните продукти: 
80гр.сусам (аз сложих 40гр.био сусам и 40гр.обикновен)
80гр.фини овесени ядки
80гр.белено слънчогледово семе
80гр.белено тиквено семе
5-6супени лъжици хубав домашен мед


Начин на приготвяне:
В затоплен тиган с незалепващо покритие,запичаме сусама на средна степен на котлона,като разбъркваме постоянно с дървена лъжица.Трябва да внимаваме да не го прегорим,защото е много нежен.Аз изпекох на 4 степен от 6 степени.
Изсипваме в купа и оставяме настрана.

В същия тиган запичаме овесените ядки за 3 минути,като бъркаме непрекъснато.Добавяме слънчогледовото и тиквеното семе и продължаваме да бъркаме,като намаляваме степента на котлона още малко-при мен на 3.Това се прави с цел да запазим цялостта на тиквеното семе-за да не се пръсне и разполови от високата температура.Бъркаме така от 6-до 8 минути и дърпаме от котлона.Връщаме сусама и започваме да добавяме от меда.Най-напред 3 супени лъжици,разбъркваме да се обединят съставките и после продължаваме с меда,докато видим че сместа не е нито твърде течна,нито твърде гъста.При мен мед беше 6 супени лъжици.
Подготвяме си форма,покрита с готварска хартия,изсипваме сместа,заравняваме,покриваме я отгоре с лист хартия и заглаждаме с опакото на супена лъжица.



Оставяме да се охлади и прибираме в хладилника за 50-60 минути.Режем на малки квадрати и поднасяме с чаша чай или кафе.
Много са вкусни!




 Добър апетит!