вторник, 6 септември 2016 г.

ТАЛИАТЕЛИ СЪС СПАНАЧЕН СОС И СИНЬО СИРЕНЕ



Едно топче талиатели тежи 15-17грама.За една порция,ако сме много,много гладни са нужни 5 топчета,иначе  4 са напълно достатъчни.Сосът се приготвя докато се варят талиателите,така че всичко става много бързо.Не е нужно да се спазва точно рецептата,а може и да заменим някой от продуктите-да сложим броколи вместо спанак или да прескочим синьото сирене. 


Продукти за 4 порции:
16 топчета талиатели
200гр.пушено свинско филе или бекон
50гр.замразен спанак
500мл.готварска сметана
смлян черен пипер на вкус
50гр.синьо сирене
кашкавал за поръсване или пармезан (а може и двете)
1/2 кафяна чаша каперси - около 40броя


Начин на приготвяне:
1).Сложете в дълбок съд 4 литра вода и щом заври добавете щипка сол.Пуснете талиателите и когато заврат,засечете времето и варете според указанието на опаковката-при мен около 4-5 минути.
2).В друг съд с много малко олио или зехтин сложете бекона нарязан на ивички и запържете до хубав загар.
3).Прибавете нарязания спанак,бъркайте около минута,сипете сметаната и поръсете с черен пипер на вкус.Щом се затопли пуснете вътре нарязаното сирене и бъркайте докато се разтопи напълно.
4).Прецедете талиателите и сервирайте в дълбоки чинии-не е нужно да се изплакват с вода,няма да се слепнат.
5).Полейте със соса,отгоре ръснете настърган на ситно кашкавал или пармезан и разпръснете каперсите.
6).За разкош добавете 1-2 листенце пресен босилек.Ако нямате както при мен се получи,не е проблем-пак ще се изядат.



Налейте си чаша студена бира и добър апетит!