сряда, 7 септември 2016 г.

СЛАДКИШ С ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ И ВАНИЛОВ КРЕМ



Този сладкиш може да бъде отнесен и към чийз кейковете,но крема е много по-нежен,а съчетан с ябълки,орехи и стафиди е чудесен десерт,който може да се хапва по повод и без повод.Блатът е лесно топящ се в устата и не се налага да чакаме да попие от плънката за да омекне,а само докато се охлади и веднага сервираме в чинийка за да поглезим душата си.
Отмерих всички продукти и ги давам по начина по който го приготвих,но все пак зависи от количеството на ябълките и техния вкус.Аз използвах зелени ябълки,които са на едни точици-"Златна превъзходна",защото са ми любими.


Форма за торта с диаметър 24 сантиметра.

Продукти за ябълковия пълнеж:
6 ябълки
110гр.захар
70гр.масло
4с.л. коняк
кората на 1/2 лимон

70гр.стафиди (или други сушени плодове)
70гр.орехи

Продукти за блата:
125гр.меко масло
50гр.захар
кората на 1/2 лимон
1 яйце
200гр.брашно
1кафена лъжичка бакпулвер-3грама
1 ванилия

Продукти за крема:
1 пакетче пудинг на Dr. Oetker без варене-80грама
2 яйца
250гр.заквасена сметана
210мл.прясно мляко
80гр.захар

Начин на приготвяне:
Най-напред си приготвяме ябълките,защото отнемат време.Измитите и обелени ябълки,почистваме от сърцевината, нарязваме на кубчета,и поставяме в тавичка.Добавяме захарта,маслото,коняка и настърганата кора от лимона-може и да я нарежете на едро,както в случая аз направих.



Изпичаме във фурната на 170 градуса докато станат меки и леко карамелени,като от време на време ги разбъркваме.



Оставяме да се охладят леко и смесваме с орехите и стафидите.

Покриваме дъното на формата с хартия.

Докато  ябълките се пекът се заемаме с блата.
В купа смесваме маслото,захарта и лимоновата кора.Добавяме яйцето,брашното смесено с бакпулвера,ванилията и омесваме всичко на ръка.Трябва да получим меко и нелепнещо тесто.Аз добавих още малко брашно-половин супена лъжица.

Заделяме си част от тестото,правим го на фитил и оформяме страничния борд на блата.С тестото се работи много лесно и просто късате още тесто и добавяте.За размера на тази форма с диаметър 24см.,направих борд с височина 4см.С останалото  тесто правим основата,като я залепваме за борда.

С вилица набождаме маслената кора.

Слагаме охладената ябълкова плънка,смесена с орехите и стафидите.


В купа смесваме всички продукти за крема и разбиваме за кратко с миксера на ниска степен.


Изсипваме крема върху ябълките и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за 40 минути.
Оставяме да се охлади и преди сервиране поръсваме с пудра захар.





Добър апетит!