сряда, 7 септември 2016 г.

СЛАДКИШ С ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ И ВАНИЛОВ КРЕМ



Този сладкиш може да бъде отнесен и към чийзкейка, но крема е много по-нежен, а съчетан с ябълки, орехи и стафиди е чудесен десерт, който може да се хапва по повод и без повод. Блатът е лесно топящ се в устата и не се налага да чакаме да попие от плънката за да омекне, а само докато се охлади и веднага сервираме в чинийка за да поглезим душата си.
Отмерих всички продукти и ги давам по начина по който го приготвих, но все пак зависи от количеството на ябълките и техния вкус. Аз използвах ябълки сорт "Златна превъзходна", защото са ми любими.


Форма за торта с диаметър 24 сантиметра.

Продукти за ябълковия пълнеж:
6 ябълки
110гр.захар
70гр.масло
4с.л. коняк
кората на 1/2 лимон

70гр.стафиди (или други сушени плодове)
70гр.орехи

Продукти за блата:
125гр.меко масло
50гр.захар
кората на 1/2 лимон
1 яйце
200гр.брашно
1кафена лъжичка бакпулвер - 3грама
1 ванилия

Продукти за крема:
1 пакетче пудинг на Dr. Oetker без варене - 80грама
2 яйца
250гр.заквасена сметана
210мл.прясно мляко
80гр.захар

Начин на приготвяне:
Най-напред си приготвяме ябълките. Измитите и обелени ябълки, почистваме от сърцевината, нарязваме на кубчета и поставяме в тавичка. Добавяме захарта, маслото, коняка и настърганата кора от лимона - може и да я нарежете на едро, както в случая направих аз.


Изпичаме ябълките във фурната на 170 градуса докато станат меки и леко карамелени, като от време на време ги разбъркваме.

Оставяме да се охладят леко и ги смесваме с орехите и стафидите.

Покриваме дъното на формата с хартия.

В купа смесваме маслото, захарта и лимоновата кора. Добавяме яйцето, брашното смесено с бакпулвера, ванилията и омесваме всичко на ръка. Трябва да получим меко и нелепнещо тесто. Аз добавих още малко брашно - половин супена лъжица.

Заделяме си част от тестото, правим го на фитил и оформяме страничния борд на блата. С тестото се работи много лесно и просто късаме още тесто и добавяме. За размера на тази форма с диаметър 24см., направих борд с височина 4см. С останалото  тесто правим основата, като я залепваме за борда.


С вилица набождаме маслената кора.


Слагаме охладената ябълкова плънка, смесена с орехите и стафидите.


В купа смесваме всички продукти за крема и разбиваме за кратко с миксера на ниска степен. 


Изсипваме крема върху ябълките и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за 40 минути.
Оставяме да се охлади и преди сервиране поръсваме с пудра захар.






Добър апетит!